Її у ніч з 21 на 22 серпня цього року намагалися розбити вандали. Реставратори ліквідували незначні пошкодження бронзової фігури дівчинки та постаменту, оновили напис на ньому і додали меморіальну табличку.

У заході взяли участь міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, віце-президент Світового конгресу Українців Сергій Касянчук, представники громадськості.
— Дівчинка з колосками стала символом не тільки музею, це символ трагедії, — наголосив міністр Олександр Ткаченко. — Наша історія — це наша пам’ять. Не шанувати пам’ять — не мати майбутнього. Ми нікому не дало нашу пам’ять зламати.

У музеї наголошують, що скульптура дівчинки з п’ятьма колосками у руках, які нагадують про постанову ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 року, прийняту з особистої ініціативи Сталіна і яка поклала початок масовому вбивству комуністичним режимом українців голодом, — символ пам’яті про 3,5 мільйона дітей, які померли страшною смертю під час голодомору-геноциду, а також дітей, які вижили, але втратили здоров’я. А ще це чи не найголовніший символ музею, до якого приходять вклонитися офіційні делегації і тисячі людей, символ — відомий у всьому світі.

— Це не перший акт вандалізму на території музею, — каже генеральний директор закладу Олеся Стасюк. — У попередні роки вандали обливали червоною фарбою ангелів, ламали таблички з назвами сіл, занесених на «чорні дошки», зривали світильники, пошкодили п’єдестал скульптури «Гірка пам’ять дитинства».

На акт вандалізму відреагували у всьому світі, зокрема у Генеральному консульстві України у Сан-Франциско, наругу над монументом засудили 22-й прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер, канадський політик Джеймс Безан, член Палати громад Канади Іван Бейкер, Комітет Голодомору у США, Президент Американсько-української ділової ради Морган Вільямс та багато інших діячів.

— Десятки років намагалися знищити, стерти пам’ять про трагедію українського народу, — каже Сергій Касянчук. — Ми по цілому світу відчуваємо цю боротьбу. І сьогодні іде боротьба за державний суверенітет, територіальну цілісність України. Відновлення пам’ятника — це один з уроків відновлення нашої пам’яті.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко наголосив, що пошук вандалів, які пошкодили меморіал, продовжується.

«Ми продовжуємо пошук покидьків, які спаплюжили скульптуру дівчинки. Сподіваюся, що ми їх знайдемо. Ніхто не має права чинити такі дії проти символів української пам’яті», — зазначив Антон Геращенко.

Нині територія музею облаштована сучасною технікою і перебуває під постійним відеонаглядом із записом.

Фото Георгія Лук’янчука.