А також висловився за ухвалення у другому читанні та в цілому законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії (№ 2553).

На початку засідання голова комітету Андрій Герус зауважив, що своїм рішенням комітет засвідчить консолідовану позицію щодо держбюджету-2021, проте кожен народний депутат також має право на внесення окремих пропозицій.

Після цього А. Герус надав слово т. в. о. міністра енергетики Ользі Буславець, яка представила бюджетні пропозиції міністерства. Представляючи блок питань, які стосуються енергоефективності, вона повідомила, що цього тижня уряд підтримав продовження у 2021 році цільової програми «теплих» кредитів. «Саме тому міністерство пропонує підтримати надання «теплих» кредитів для власників індивідуальних забудівель, за винятком ОСББ», — сказала О. Буславець, додавши, що ОСББ пропонується кредитувати в рамках Державного фонду енергоефективності, яким опікується Міністерство розвитку громад та територій. За словами т. в. о. міністра, для фінансування програми «теплих» кредитів у бюджеті на наступний рік пропонується передбачити 150 млн гривень.

Також Міненерго пропонує передбачити в бюджеті-2021 кошти для сплати внеску до Фонду східно-європейського партнерства з енергоефективності та довкілля у розмірі 2 млн євро (69 млн гривень). «Згідно з підписаною угодою, Україна протягом п’яти років сплачуватиме внески, які нам дозволять отримати доступ до значно більших фінансових ресурсів. Ці кошти будуть надаватися на безповоротній основі та використовуватимуться для реалізації спільних із міжнародними фінансовими організаціями інвестиційних проектів з підвищення енергоефективності у комунальному господарстві, охороні навколишнього природного середовища, управління відходами та використання відновлювальних альтернативних джерел енергії», — пояснила О. Буславець.

Наступна ініціатива Міненерго стосується розбудови онлайн-платформи, яка забезпечить прозорість діяльності видобувних галузей. «Для цього потрібно 1,26 млн гривень», — сказала вона, зауваживши, що вигода від впровадження цього інструменту буде значно більшою.

Звернувшись до питання підтримки вугільної галузі, очільниця міністерства зазначила, що кошти пропонується виділяти за двома напрямами: для фінансування соціальних видатків (зокрема, передбачається 1,4 млрд гривень для погашення боргів із загальнообов’язкового державного соціального страхування, оскільки це питання не вирішується з 2014 року) та підтримки і подальшого розвитку вітчизняного вуглевидобутку. «Останнім часом майже вся бюджетна підтримка вуглевидобувної галузі йде на зарплати та не виділяються кошти на технічне переоснащення підприємств», — сказала О. Буславець та висловила думку, що виділення на наступний рік 2 млрд гривень дозволить технічно переоснастити вісім вугільних лав, що забезпечить вітчизняний вуглевидобуток у необхідних для нашої теплової генерації обсягах.

Ще один блок питань стосується врегулювання ситуації із відновлювальними джерелами енергії. Зокрема, в бюджеті пропонується передбачити кошти для компенсації, яку повинен здійснювати гарантований покупець на ринку електричної енергії для «зеленої» генерації енергії в обсязі 20%. За оцінками НКРЕКП, наступного року для цих виплат потрібно 11,5 млрд гривень.

Крім того, Міненерго пропонує передбачити в бюджеті 1 млрд гривень для погашення заборгованості перед підприємствами вугільної промисловості, субвенції Донецькій та Луганській областям у розмірі 1,9 млрд гривень для погашення заборгованості за електричну енергію підприємствам водопостачання, що знаходяться або постачають послуги на тимчасово окуповані території. Для фінансового оздоровлення державних генеруючих компаній «Енергоатом», «Укренерго» та «Укргідроенерго» в бюджеті пропонується передбачити 13 млрд гривень. «Цю ініціативу пропонується реалізувати через надання права Міністерству фінансів здійснювати за рішенням Кабінету Міністрів випуск облігацій внутрішньої державної позики, щоб через випуск ОВДП погасити наявну взаємну заборгованість», — пояснила О. Буславець.

Після обговорення члени комітету підтримали пропозиції Міністерства енергетики до проекту держбюджету на 2021 рік із деякими уточненнями.

Комітет також рекомендував ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, № 2553), який спрямовано на гармонізацію нашого законодавства із європейським. Цей документ передбачає запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків не за кубометрами, як це є сьогодні, а за обсягом газу в одиницях енергії. Окрім наближення України до стандартів Енергетичного співтовариства, це ще й дозволить споживачам сплачувати не обсяг газу, яким можна маніпулювати, а за його справжню енергетичну складову.