Уже зараз можна сказати, що найважливішими темами будуть зміни до Угоди про асоціацію, торгові преференції, а також антикорупційна політика. «Цей саміт не стане прохідним, ухвалені на ньому рішення будуть важливими», — упевнений виконавчий директор Ради зовнішньої політики «Українська призма» Геннадій Максак. У коментарі «Голосу України» він пояснив, чому зустріч у Брюсселі може мати серйозні наслідки.

«По-перше, на ньому маємо отримати чітке розуміння того, коли почнуться консультації по коригуванню Угоди про асоціацію. Це питання є на порядку денному. Це той політичний сегмент, на який дуже розраховує Україна», — розповів Г. Максак. Раніше від імені уряду про необхідність перезавантаження Угоди говорила віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

По-друге, для Києва важливо переглянути діючі квоти на торгівлю. «Ті квоти, які маємо, є для нас недостатньо амбітними. Хоч ми можемо торгувати й з митами, але без них бізнесу простіше», — пояснив Г. Максак, додавши, що за останні чотири роки, відколи діє Угода, українські підприємства довели, що можуть продавати свої товари на нормальних умовах.

Ще один момент, на який він вказує і який буде однією з тем саміту Україна — ЄС, — це митний безвіз. «Ми хочемо мати європейську сертифікацію на товари, щоб вони легше потрапляли на західний ринок. Уже була експертна місія з цього приводу. Тепер черга за офіційною», — нагадує експерт.

Звичайно, на саміті не зможуть оминути питання антикорупції. «Коли приїжджав шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель, ця проблема піднімалася. Нам неприємно чути такі речі, але вони правдиві. Маємо зробити більше в рамках тих реформ, які ми зголосилися здійснити», — підсумував Г. Максак.

Тим часом, коли готувався номер, стало відомо, що президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пішла на карантин після недавнього контакту з людиною, інфікованою коронавірусом. Чи вплине це на проведення саміту, на момент верстки не повідомлялося.