Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.

У Києві на вулиці Січових Стрільців урочисто відкрили пам’ятник полковнику Армії УНР, організатору найбоєздатніших підрозділів українського війська, командувачу Кримської групи, що у квітні 1918 року визволила півострів від більшовиків, Петру Болбочану (на знімку). Саме завдяки його успішній військовій операції гетьман Павло Скоропадський зміг приєднати Крим до України на правах автономії та зберегти під українською владою Чорноморський флот.
Петро Болбочан увійшов в історію і як один із керівників придушення у січні 1918 року більшовицького заколоту на «Арсеналі», державник, поборник незалежної України та непримиренний противник союзу з Росією.

Український військовий діяч, полковник Армії УНР Петро Болбочан (1883—1919 рр.).

Фото: muzejunr.io.ua

«Болбочан був надзвичайно хоробрим, — писав про нього сотник Борис Монкевич. — У більшості керував боєм особисто і завсігди був у найнебезпечніших місцях, чим викликав підйом духу у Запорожців, котрі під його керуванням завше були переможцями... Йому вірили всі надзвичайно, бо знали, що він є зразком чесності і порядку».

Бронзове погруддя встановили до річниці від дня народження полководця (5 жовтня 1883 року).

Ідея відлити у бронзі визволителя Криму від більшовиків належить Історичному клубу «Холодний Яр» на чолі з президентом, дослідником історії визвольної боротьби українського народу першої половини XX століття, письменником Романом Ковалем.

Роман Коваль та Юрій Юзич також підготували до друку книгу «Петро Болбочан. Спогади, свідчення, документи», яка невдовзі побачить світ у серії «Видатні українці».

Організаційно й фінансово проект зі встановлення пам’ятника видатному державному та військовому діячеві підтримала громадська спілка «Музичний батальйон». Кошти на встановлення погруддя протягом місяця зібрали небайдужі українці, зокрема й з інших країн — США, Польщі, Швейцарії.

Під час урочистостей голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович наголосив: «Цей пам’ятник нагадуватиме про славу української зброї та українські перемоги». І додав, що у нього полковник Армії УНР «асоціюється зі славою української зброї». На відкриття монумента із Чернівців приїхав онук легендарного полководця Андрій Болбочан з родиною.

У почесній варті біля першого у світі пам’ятника Петру Болбочану стояли реконструктори із клубу «Повстанець».