Під час онлайн-зустрічі з народними депутатами від Львівщини голова облдержадміністрації Максим Козицький запропонував внести зміни до Державного бюджету, Бюджетного та Податкового кодексів, а також наголосив на важливих проблемах розвитку регіону. Діалог відбувався за участі керівників ОДА та більшості структурних підрозділів.

Львівщина пропонує збільшити базову та зменшити реверсну дотації — це понад 700 мільйонів гривень — для реструктуризації вугільної галузі та ліквідації неперспективних вугледобувних підприємств.

Як розповів перший заступник голови ОДА Андрій Годик, одним з основних завдань державного підприємства «Львіввугілля» є забезпечення належних умов праці для шахтарів, підвищення продуктивності за рахунок модернізації та вихід на беззбиткову роботу. А цього можна досягти лише за рахунок коштів державного бюджету. Потреба в коштах субвенції для Львівської області становить 3156,3 мільйона гривень. У скрутному становищі перебуває і шахта «Надія» — тут велика заборгованість із виплати зарплат. Одна з причин такої ситуації — те, що середньомісячний дохід від реалізації вугілля не покриває видатків підприємства. Промислові запаси вугілля тут вичерпані. Тому необхідно виділити 100 мільйонів гривень для закриття шахти.

Ще одне питання — фінансування видатків із компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян. Склалася ситуація, коли держава зобов’язує надавати пільги, але фінанси для цього не виділяє.

«Фінансового ресурсу в місцевих бюджетах на компенсації пільгового проїзду не вистачає, — наголосив голова ОДА Максим Козицький. — З метою недопущення соціального напруження серед населення, для вдосконалення управління бюджетними видатками соціального спрямування необхідно здійс-нювати такі видатки з державного бюджету та передбачати їх для Міністерства соціальної політики. Згідно зі статтею 142 Конституції України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою».

Як розповіли в облдержадміністрації, за результатами зустрічі голова ОДА Максим Козицький підготував низку пропозицій на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань бюджету для їх врахування під час формування Державного бюджету на 2021 рік.

Львів.