«Пріоритетами уряду є виконання міжнародних зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС та Меморандумом з МВФ, а також досягнення Цілей сталого розвитку як індикаторів нашої роботи. Сфери нашої діяльності тотожні пріоритетам партнерів з розвитку, зокрема, це економічна свобода, національна безпека, верховенство права, людський розвиток та ефективне урядування», — про це під час Форуму координації міжнародної технічної допомоги «Партнерство заради розвитку», що проходив у режимі відеоконференції, заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Під час спілкування з керівниками міжнародних місій зі співробітництва з Україною прем’єр наголосив, що уряд переходить від концепції донорства до партнерства з розвитку, тож цей форум має дати старт спільному формуванню порядку денного та пріоритетів, які спрямовані на відновлення економічного зростання і наближення країни до Європейського Союзу.

У цьому контексті Д. Шмигаль виокремив п’ять топ-пріоритетів діяльності.

«По-перше, це державне приватне партнерство у сфері інфраструктури, зокрема, концесія портів, аеропортів, створення концесійних автодоріг. Україні прийшов час створити мережу концесійних автобанів, які візьмуть на себе основне транзитне транспортне навантаження та дадуть нам можливість зберегти міжобласні й міжрайонні дороги», — зазначив він.

Другий пріоритет передбачає реалізацію «Зеленого курсу» ЄС в Україні, зокрема, в частині ініціатив у сфері водневої енергетики, трансформації вугільних регіонів та управління відходами.

Третім пріоритетним завданням є розбудова фондового ринку для залучення інвестиційних та фінансових ресурсів в Україну, а четвертим — пенсійна реформа, що передбачає впровадження накопичувальної системи та розвиток наступних рівнів пенсійного забезпечення.

«Ще над одним пріоритетом уряд вже почав роботу — це створення Національної економічної стратегії до 2030 року. Закликаю наших партнерів долучатися й допомагати в розробленні цього документа», — зазначив прем’єр.

За підсумками форуму Прем’єр-міністр України та партнери з розвитку ухвалили спільну заяву, в якій визначаються основні напрями для співпраці. У документі наголошується, що наступний рік буде вирішальним для продовження прогресу за напрямами, які стосуються економічного зростання, належного урядування, розвитку людського капіталу, верховенства права і боротьби з корупцією та оборони і безпеки.

Сторони, зокрема, констатували, що для досягнення сталого та інклюзивного економічного зростання Україна має продовжити реформу корпоративного управління у сфері державних банків і державних підприємств, створення фондового ринку, проведення прозорої приватизації, реформу митниці, продовження реформи енергетичного сектору та ринку електроенергії. «Не менш важливим є схвалення повного пакета законів щодо земельної реформи, що дасть можливість підвищити продуктивність праці, забезпечити, щоб малі та середні фермерські господарства скористалися перевагами земельної реформи, та покращити економічний добробут у сільській місцевості», — йдеться у заяві.

Також сторони наголошують на важливості забезпечення ефективних, мирних та справедливих місцевих виборів, продовженні реформи децентралізації і відновленні конкурcного відбору на всі посади державної служби, в тому числі оголошення конкурсів на всі вакантні посади, які були тимчасово заповнені протягом останніх шести місяців. У контекcті боротьби з корупцією звертається увага на важливість забезпечення незалежності та ефективності ключових антикорупційних органів, що також потребує забезпечення прозорого відбору керівників цих відомств та перезавантаження роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.