Олександр Царук із міста Сарни у фундуковому саду.

Очищені плоди фундука чи не втричі більші за розміром та за поживною цінністю від звичайної ліщини. Олександр Царук із Сарн, що на Рівненщині, вже четвертий рік вирощує фундукові сади у промислових масштабах.

Нині в Олександровому садку налічується понад 3500 дерев. Він розрахував, що в майбутньому продуктивність плантації може сягнути 18 тонн — потрібен лише час. Ідею для бізнесу Олександр знайшов в Інтернеті у розділі «Бізнес для лінивих». Однак за чотири роки роботи в саду зрозумів, що не все так просто:

— Якщо коротко, то я собі уявляв усе так: ти посадив саджанці, а через сім років прийшов і збираєш долари з дерев. Ще досі є такі статті в Інтернеті. Коли зараз їх читаю, то смішно стає.

Бізнесмен об’їздив безліч таких садків в Україні, Польщі, щоб зрозуміти, як це — посадити промисловий горіховий сад. Одного разу йому продали 200 кущів звичайної ліщини, але про це чоловік дізнався тільки через чотири роки. Тепер Олександр сам продає саджанці й якість гарантує. Попит на культуру в Україні набирає обертів, а його сад в Рівненській області один з найбільших.

— Доглядаю за рослинами без гербіцидів. Підживлюю лише екологічними добривами. Найважче в горіховому бізнесі пережити перші роки росту рослин. Згодом сад стає «самостійним». Крони перших рядів захищають решту дерев від сильного вітру, а листя та суха трава стають природним добривом, — ділиться набутим досвідом Олександр Царук.

Вирощені плоди Олександр відправляє на свіжий ринок або продає приватним клієнтам. Часто очищені горішки купують кав’ярні, адже енергетична цінність в них навіть більша, ніж шоколаду:

— Я пропоную спробувати перемелені горіхи з медом. Рекомендую купувати горішки саме в шкаралупі, бо так вони найдовше зберігають корисні речовини. Особисто я люблю смакувати сирі горіхи, які найбільш корисні й поживні, — радить власник фундукового саду.

Сарни Рівненської області.

Фото автора.