Тож кавун у сорок кілограмів, а гарбуз у центнер серед рекордсменів не рідкість.

А от у господарстві «Фаворит», що в Каховському районі, поставили інший рекорд — торговельний. Тут лише цієї осені відправили на експорт до Великої Британії понад сорок тонн гарбузів. Тамтешні вибагливі споживачі їдять, прицмокують і просять ще. Аби задовольнити їхні смаки, ставку аграрії Таврії відтепер роблять зовсім не на гігантські розміри, а на унікальний смак окремих сортів культурної рослини — горіховий чи мускатно-горіховий. Ці гарбузи не дуже великі, у формі діжечки чи «лампочки» (на знімку), ще й мають бути без механічних пошкоджень.

Для їх вирощування використовують сучасні агротехнології, елітне насіння, та й без консультацій і контролю фахівців з фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини також не обходиться. Тож «лампочки» з горіхово-мускатним смаком розкуштували й українці — їх охоче купують оптовими партіями для продажу в супермаркетах.

Херсонська область.

Фото надано прес-службою ГУ Держпродспоживслужби Херсонщини.