На знімку: під час виборів складу Ради ООН з прав людини.

Коментуючи це, в Міністерстві закордонних справ відзначили, що сьогодні РПЛ працює у безпрецедентних умовах, коли світ продовжує стикатися із масовими порушеннями прав людини, спричиненими свавільним тлумаченням та ігноруванням Статуту ООН та всіх інших міжнародно-правових зобов’язань. На порядку денному залишаються припинення багаторічного страждання цивільного населення у збройному конфлікті у Сирії, а також масових порушень основоположних прав і свобод у Білорусі внаслідок ігнорування волі більшості населення країни.

У коментарі МЗС підкреслюється, що порушення міжнародного права шляхом здійснення збройної агресії та тимчасової окупації мають наслідком, зокрема, широкомасштабний наступ на права людини та міжнародне гуманітарне право на окупованих територіях України.

«Відтак, з усією відповідальністю виконуватимемо зобов’язання перед власним народом — перед тими, хто страждає сьогодні від російської окупації на Кримському півострові та в окремих районах Донецької і Луганської областей. На постійній основі порушуватимемо перед Радою проблематику російської агресії, привертатимемо увагу до злочинів і грубих порушень прав людини, які чинить РФ як держава-окупант», — запевнили українські дипломати.

Водночас у коментарі до виборів вони вказали, що не може не викликати занепокоєння продовження потрапляння до складу Ради, у тому числі у результаті останніх виборів, держав, які здійснюють свідому політику придушення прав власних громадян, а деякі проводять неоімперську агресивну політику проти сусідніх держав та репресії місцевого населення на окупованих територіях.

Фото ООН/Лой ФЕЛІПЕ.