При цьому відповідальність за зрив тристоронніх консультацій російська влада поклала на офіційну Гаагу.

Зокрема, у заяві згадується липневе рішення Нідерландів подати позов проти Росії до Європейського суду з прав людини у зв’язку зі збитим над Донбасом літаком рейсу МН17. У російському МЗС вважають, що «такі недружні дії Нідерландів позбавляють сенсу продовження тристоронніх консультацій і нашої участі в них». Російська сторона також заявляє, що влада Нідерландів у рамках розслідування катастрофи MH17 захищає свої «кон’юнктурні політичні інтереси, безсоромно прикриваючись необхідністю захисту прав близьких жертв авіакатастрофи».

Реакцію Нідерландів на такий крок Росії озвучив міністр закордонних справ цієї країни Стеф Блок. «Нідерланди глибоко шкодують щодо такого рішення Росії. Особливо боляче родичам жертв катастрофи», — написав він у Твіттері. Водночас міністр наголосив, що уряд Нідерландів не буде відмовлятися від жодної можливості домогтися справедливості для 298 загиблих та їхніх родичів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у телефонній розмові зі Стефом Блоком заявив, що «вихід РФ з консультацій щодо МН17 — це промовисте свідчення її страху перед правдою про те, що сталося 17 липня 2014 року в небі над Донбасом». Д. Кулеба наголосив, що Україна, натомість, завжди була відкритою до співробітництва та надавала всю необхідну інформацію нідерландським органам влади в зазначеній справі.