На цьому тлі прем’єр-міністр Бойко Борисов повідомив, що в наступному році його уряд планує підвищити пенсії і збільшити зарплати всіх бюджетників, насамперед — учителів і вихователів дитячих дошкільних закладів.

За його словами, під час формування бюджету на наступний рік до нього закладено додаткові 1,825 мільярда левів (майже 900 мільйонів євро) на виплату пенсій. Це дасть змогу підвищити мінімальні пенсії з 250 до 300 левів (з 125 до 150 євро), підняти її максимальний розмір з 1200 до 1440 левів (з 600 до 720 євро), а тим, хто отримує пенсію в розмірі від 300 до 369 левів (від 150 до 179,5 євро), підвищити її на 10%, решті — на 5%. На збільшення зарплат учителям до бюджету буде закладено додатково 360 мільйонів левів (180 мільйонів євро).

Опозиційна Болгарська соціалістична партія обвинуватила Бойко Борисова в популізмі. Й у тому, що в такий спосіб він хоче підкупити людей і відвернути увагу пенсіонерів і вчителів від вимог протестувальників про його відставку. Мовляв, про підвищення пенсій і зарплат уряд і правляча партія ГЄРБ заявляють напередодні парламентських виборів, які мають відбутися навесні наступного року.

«Для нас фінансова стабільність і бюджетна дисципліна завжди були пріоритетом, а передвиборні витрати нам ніколи не були властиві. Сьогодні, в умовах кризи через пандемію, ми сфокусували свої зусилля на підтримці бізнесу, громадян і допомозі найуразливішим. Робиться це для того, щоб звести до мінімуму негативні ефекти від коронавірусу в суспільстві», — відповів своїм політичним опонентам прем’єр-міністр.

Раніше уряд ухвалив рішення: починаючи із серпня виплачувати всім пенсіонерам додаткову місячну допомогу в розмірі 50 левів (25 євро). Бойко Борисов зазначив, що таку надбавку до пенсії в період пандемії люди отримуватимуть до кінця мандата нинішнього уряду. Субсидії одержуватимуть і всі родини з неповнолітніми дітьми, незалежно від зарплат батьків. Разом зі зниженням ПДВ із 20% до 9% на продажі підручників і книжок, на придбання памперсів і дитячого харчування ці доплати стали неабиякою підмогою для болгарських родин. А ще навесні уряд запровадив заходи державної допомоги приватним підприємствам для збереження робочих місць і стабільності. «Ми щодня працюємо для людей», — наголосив на своїй сторінці у Фейсбуці прем’єр-міністр, відкинувши всі обвинувачення соціалістів у популізмі.