Як повідомило видання BILD, дебати тривали впродовж восьми годин, а рішення ухвалили після суперечок, бурхливих дискусій і розбіжностей. Зрештою чиновники все-таки дійшли спільної думки та виступили перед представниками ЗМІ.

Прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер заявив: «Ми перебуваємо до другого карантину набагато ближче, ніж хочемо визнати! Це вже не за п’ять дванадцята, а рівно дванадцята!» Зедер попередив, що ще один локдаун завдасть серйозного удару Німеччині й поставить перед фундаментальною загрозою економічне процвітання країни.

Його підтримала і канцлер Ангела Меркель, котра зазначила: «Ми зобов’язані запобігти ймовірності неконтрольованого спалаху. Ми вже перебуваємо в експоненціальній фазі. Й ця фаза пандемії серйозна». Меркель переконана: «Те, що ми робимо чи не робимо нині, визначить, як ми переживемо пандемію». Також канцлер закликала громадян утриматися від необов’язкових поїздок і скоротити кількість контактів, що є основним джерелом зараження: «Ми не можемо дозволити собі другу хвилю з огляду на економіку».

Видання BILD повідомляє про перші рішення, прийняті в результаті наради. Ідеться про комендантську годину з 23.00, коли мають зачинитися розважальні заклади, бари, кафе, ресторани — в регіонах з показниками захворюваності від 50 нових інфікованих на 100 тисяч населення. Також запроваджується додатковий масковий режим у місцях скупчення людей, за умови 35 нових випадків інфікування на 100 тисяч жителів. У регіонах зі швидким зростанням кількості заражених (від 50 випадків на 100 тисяч населення упродовж одного тижня) приватні свята будуть обмежені щонайбільше 10 учасниками і трьома домогосподарствами. В таких «гарячих» точках забороняється збиратися в громадських місцях компаніями понад 10 осіб.

Проте за 10 днів ці заходи можуть бути знову посилені. Згідно з інформацією агенції dpa, якщо приріст кількості інфікованих за цей час не припиниться, то подальші кроки, спрямовані на мінімізацію контактів, неминучі. В такому разі на першому етапі буде запроваджене обмеження, котре передбачає спільне перебування у громадських місцях не більш ніж п’ять осіб чи членів двох сімей.

Утім, незважаючи на такі жорсткі рішення, стверджує BILD, Ангела Меркель не приховує невдоволення результатом переговорів з главами федеральних земель. «Результати недостатньо жорсткі для того, щоб ми могли запобігти катастрофі», — констатувала канцлер.

Тим часом Німеччина стала однією з найбільш постраждалих від COVID-19 європейських країн: з початку пандемії тут зафіксовано 334 тисячі випадків зараження коронавірусом і 9 тисяч 677 смертей серед інфікованих. Одужала 281 тисяча осіб. А 14 жовтня Інститут Роберта Коха повідомив, що вперше з квітня у країні за добу зареєстровано понад п’ять тисяч нових випадків зараження коронавірусом.

Берлін.