Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова виступила на Комітеті ПАРЄ з питань рівності і недискримінації щодо «Положення кримських татар».

Вона вкотре звернула увагу міжнародної спільноти, що Російська Федерація дискримінує корінне населення, переслідує за переконання, порушує основні права і свободи громадян.

«Проводиться насильницька паспортизація кримчан — тільки отримавши російський паспорт, можна мати соціальні послуги та медичну допомогу, оплатити комунальні, влаштувати дитину в дитячий садок або школу. Ті, хто відмовився від російського громадянства, відповідно до законів окупанта, вважаються іноземцями та підлягають депортації з конфіскацією житла і земельних ділянок. Майже 5 тисяч цивільних осіб депортовано з Криму. 50 тисяч українських громадян заради збереження життя свого і своїх близьких виїхали з Криму», — повідомила Омбудсмен.

За її словами, 140 тисяч громадян Росії були переміщені до Криму. Хоча дії із заміщення корінного населення є військовим злочином.

«Порушується право власності корінного кримськотатарського народу. Знесено сотні будинків кримських татар, а земельні ділянки передано будівельним компаніям. З 2021 року РФ розширила перелік територій, де земельні ділянки не можуть бути у власності іноземців. Тож земельну ділянку кожного громадянина України можуть конфіскувати або примусово вилучити», — зауважила Денісова. Уповноважений наголосила на порушенні права на освіту рідною мовою. 

Майже 3 відсотки учнів з числа кримських татар в порядку факультативних занять можуть вивчати рідну мову. І додала, що Україна забезпечила право на освіту і право на свободу пересування громадян, які проживають під окупацією. Урядом України було спрощено порядок в’їзду і виїзду з тимчасово окупованої території у період карантину школярам для проходження ЗНО, а також вступу в українські вузи без іспитів. Більш як 300 кримчан стали студентами. Але Росія обмежила право громадян України на свободу пересування. Дозволяється тільки один в’їзд-виїзд з Криму. Тому під час вступу до навчального закладу на підконтрольній Україні території студент не зможе реалізувати своє право на освіту.

«Порушується право на свободу думки, совісті, переконань і релігії, Неправдиві звинувачення на адресу мусульманських громад, які не належать до проросійського Духовного управління мусульман Криму, стали нормою в окупованому Криму. Засуджують за читання проповіді в мечеті (Юсуф Аширов), відправляють у карцер за вчинення намазу в камері слідчого ізолятора (Ельдар Кантіміров)», — зазначила Омбудсмен.

Людмила Денісова особливо наголосила, що РФ протягом шести років переслідує за надуманими звинуваченнями громадян України, в тому числі кримських татар. Задокументовано випадки насильницького зникнення 43 осіб (39 чоловіків і 4 жінок), з яких 11 досі вважаються такими, що зникли безвісти. А на основі Закону «Про протидію екстремістській діяльності» планують ввести кримінальну відповідальність з позбавленням волі до 10 років за публічні заклики до повернення окупованого півострова.

«У березні 2019 року за участь в нібито терористичній організації «Хізб ут-Тахрір» заарештовано 24 кримських татар, більшість з яких — активісти правозахисної організації «Кримська солідарність». За останні два роки заарештовано 35 учасників організації. А 16 вересня цього року суд призначив 110 років колонії суворого режиму для сімох її активістів. Наші громадяни перебувають у нелюдських умовах. Вони відірвані від зовнішнього світу, страждають через тортури і жорстоке поводження, недоїдання, антисанітарію. Їм не надається необхідна медична допомога, хоча більшість — важкохворі. Посилки від рідних із необхідними медичними препаратами до наших громадян не доходять. Їх піддають психологічному тиску і безпричинно утримують у штрафних ізоляторах», — укотре поінформувала Людмила Денісова.

Вона уточнила, що РФ на сьогодні переслідує з політичних мотивів 130 громадян України. 111 з них незаконно утримуються в місцях позбавлення волі. У тому числі 93 кримських татар. З них 50 — у Криму і 43 — в РФ. 12 осіб утримуються в місцях позбавлення волі понад 5 років. Та підкреслила, що в сім’ях в’язнів Кремля залишилися без батьківської опіки і уваги 186 неповнолітніх дітей.

Уповноважений, як повідомляє її прес-служба, закликала не зменшувати санкції, не послаблювати міжнародний тиск на РФ, щоб змусити беззастережно, без будь-яких умов звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України. «Україна розраховує на підтримку Парламентської Асамблеї Ради Європи в цьому питанні», — резюмувала Людмила Денісова.