«Харчова промисловість становить майже 20% усього виробництва України», — зазначено на інтернет-порталі Кабінету Міністрів — в урядовому привітанні з Днем працівника харчової промисловості, який днями відзначали в Україні.

«Харчова промисловість — це запорука нашої продовольчої безпеки. Вона включає аж понад 40 різноманітних галузей, а це майже 20% усього виробництва України... Наші продукти цінуються в усьому світі, адже значна їх частина експортується», — сказано в привітанні.

В уряді наголошують, що попри традиційність харчової промисловості для України вона постійно розвивається, підприємці підвищують стандарти та впроваджують інноваційні технології, залучають інвестиції.

«Завдяки професійності, самовідданості справі працівників харчової промисловості ми маємо таке різноманіття на полицях магазинів і наших столах», — наголошують урядовці в привітанні.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький під час онлайн-брифінгу з нагоди Всесвітнього дня продовольства заявив, що Україна забезпечує продовольчими товарами 150 млн осіб у всьому світі і має потенціал подвоїти ці обсяги.

«Ми підраховували — і це було підтверджено джерелами міжнародних розрахунків, — що Україна годує 150 млн осіб при власному населенні трохи більш як 40 млн. Можливість збільшити цю цифру удвічі — це реально досяжно», — каже заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Для цього нашій країні потрібна інтеграція світових технологій у виробництво, залучення інвестицій, адже, наприклад, зрошення вимагає істотного фінансування. А найважливіше, Україні необхідна інтеграція в міжнародні ланцюги поставок.

«Що ми побачили в цьому році? Першою реакцією в багатьох країнах на карантин була закритість, що є негативом з точки зору забезпечення продовольством населення світу. Так склалося, що без активної міжнародної торгівлі неможливо забезпечити фізично продовольством усе наше багатомільярдне населення», — підкреслив Т. Висоцький.

«У цих умовах Україна зробила максимум, щоб не зупинити поставки, — вважає чиновник, — вона залишилася надійним партнером в забезпеченні тих країн, які потребують продовольства», — підсумував заступник міністра.

Тим часом Державна служба статистики оприлюднила дані про середні споживчі ціни на товари та послуги в Україні у вересні цього року.

За даними статистичного відомства, за січень-вересень подешевшали цибуля, картопля, яйця, філе куряче. Подорожчали яблука, морква, крупа гречана.

А ось деякі дані про виробництво сільгосппродуктів у січні-вересні цього року. Виробництво молока в Україні (без урахування тимчасово окупованої території Криму, Севастополя, зони проведення ООС) скоротилося на 4% порівняно з аналогічним періодом 2019 року — до 7,27 млн тонн. За дев’ять місяців, згідно з даними Держстату, вироблено 2,42 млн тонн м’яса (у живій вазі), що на 0,3% менше обсягів січня-вересня попереднього року.

Виробництво яєць за звітний період знизилося на 1,3% — до 12,84 млрд шт.

Для порівняння нагадаємо, що виробництво молока в Україні минулоріч скоротилося на 3,6% порівняно з 2018-м — до 9,7 млн тонн. Виробництво яєць у 2019-му зросло на 3,4% — до 16,68 млрд шт., м’яса (у живій вазі) — на 5,3%, до 3,49 млн тонн.

Підсумовував Віктор БОНДАР.