Розпочався дощ, подекуди — дуже сильний, пориви вітру сягали понад 20 м/с, потім додався сильний буревій. А в самому обласному центрі виник потужний смерч. На території двох мікрорайонів Кропивницького (Старої Балашівки та Лелеківки) було пошкоджено понад 100 житлових будинків...

Переважно постраждали покрівлі, підсобні приміщення та паркани. Буревій повалив кільканадцять десятків дерев, деякі з них вирвані з коренем. Дерева падали на житлові будинки та автомобілі, на проїжджу частину вулиць. А елементи дахів та інших конструкцій розліталися на кількасот метрів. Ними були усіяні все верхів’я річки Інгул, її береги та прилеглі території.

Найбільше постраждали мешканці вулиць Богдана Хмельницького та Гетьмана Сагайдачного. На щастя, минулося без жертв. Троє громадян дістали травми.

До Кіровоградського обласного управління ДСНС надійшло майже півсотні заявок щодо надання допомоги з ліквідації наслідків негоди. Поліцейські тимчасово обмежили рух транспортних засобів вулицями, де пройшовся смерч. А рятувальники оперативно розгорнули мобільний пункт обігріву та польову кухню і негайно взялися за надання допомоги з розчищення завалів, прибирання залишків дерев та зруйнованих будівельних конструкцій, проведення ремонтних та відновлювальних робіт. До ліквідації наслідків негоди залучили 52 представники особового складу та 10 одиниць техніки.

На місці також працювали спеціалісти аварійної газової служби та енергетики. Під час ліквідації потрощеного та зруйнованого і наведення ладу до власників будинків долучилися їхні родичі, знайомі, працівники комунальних підприємств та інші небайдужі містяни. Всі разом розчищали двори та вулиці від уламків, лагодили електромережі, пиляли повалені дерева та вкривали будинки поліетиленовою плівкою. Хтось із благодійників навіть привіз солодощі та каву. На вечір неділі рух вулицями міста було відновлено.

Постраждалі розраховують на допомогу держави і рідного міста. Адже обсяг ремонтних робіт у кожному обійсті потребує великих фінансових затрат, коштів у більшості постраждалих немає — біда заскочила всіх зненацька.

Наразі завдані збитки підраховує комісія міської ради. За словами начальника міського управління з питань надзвичайних ситуацій Сергія Коваленка, аналізуються обсяги знищеного та зіпсованого майна і складаються кошториси вартості ремонтних робіт.

Фото прес-служби управління ДСНС у Кіровоградській області.