Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

 


Під час виступу Президента України Володимира Зеленського.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков надав слово представникам депутатських фракцій та груп для традиційного виголошення заяв і повідомлень, а після завершення виступів повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь Президент Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени уряду, посадові особи, яких Верховна Рада України обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, представники дипломатичних представництв іноземних держав та інші офіційні особи.

Голова парламенту нагадав, що відповідно до Конституції Верховна Рада заслуховує Послання Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України та надав главі держави Володимиру Зеленському слово для виступу.

Оголосивши після завершення виступу Президента про розгляд проекту постанови про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз (№ 4228), Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначив, що цей документ підписали представники майже всіх фракцій та груп, а також його підтримав профільний комітет. «Думаю, що в умовах тієї непростої ситуації та викликів, які стоять перед Українською державою, ми, як відповідальний парламент, повинні ухвалювати рішення, виходячи з необхідності швидкої реакції на ці виклики та загрози», — зазначив він.

Співавторка проекту постанови № 4228, народний депутат Юлія Тимошенко також підкреслила, що це спільний документ фактично усіх фракцій та груп. «Перше, що ми робимо цією постановою, це передбачаємо тестування вдома, а лікування хворих удома чи у стаціонарі, щоб їм не потрібно було їздити містом для отримання допомоги», — зазначила вона, додавши, що так здорові люди зможуть, дотримуючись необхідних протиепідемічних заходів, ходити на роботу. Щоб реалізувати такий підхід, пропонується створити єдину гарячу лінію, після звернення на яку людину не спрямовуватимуть до сімейного лікаря, а залежно від стану її здоров’я забезпечать приїзд додому швидкої допомоги чи мобільних бригад. «У цій постанові безкоштовні ліки для всіх, безкоштовні тести для всіх, для всіх можливість записатися на тестування вдома, тут також інвентаризація усіх лабораторій у країні, тут для усіх медиків 300 відсотків надбавки не похвилинно, а на оклад, причому для немедичних працівників, які задіяні у боротьбі з COVID-19, теж», — зазначила      Ю. Тимошенко.

Крім того, Президенту рекомендується створити Національний штаб протидії біологічним загрозам, який якраз і має координувати запровадження єдиного багатоканального телефону та його зв’язку із колцентрами Центру громадського здоров’я МОЗ, Національної служби здоров’я України, регіональними диспетчерськими Центрами екстреної допомоги та медицини катастроф.

Ще одним завданням штабу має стати забезпечення ефективної безоплатної діагностики та тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19), для чого в держбюджеті-2021 пропонується передбачити цільову програму із розбудови державної регіональної мережі вірусологічних лабораторій, які зможуть проводити понад 100 тисяч досліджень на добу. Також у регіонах має бути сформована необхідна кількість мобільних бригад для забору у пацієнтів біологічного матеріалу за місцем проживання і транспортування його до лабораторії, що повинно забезпечити ранню самоізоляцію пацієнтів з підозрою на COVID-19.

Задля забезпечення лікування коронавірусної хвороби в амбулаторних умовах пропонується створити або відновити у регіонах систему невідкладної медичної допомоги при коронавірусній хворобі, забезпечивши медичні бригади спеціалізованим медичним транспортом, засобами індивідуального захисту, медичними виробами та протоколами лікування пацієнтів за місцем їхнього проживання.

Для лікування пацієнтів з COVID-19 в стаціонарних умовах в бюджеті-2021 пропонується передбачити окрему програму для забезпечення необхідним обладнанням медзакладів, що надають допомогу інфекційним хворим з урахуванням відповідно до кількості населення кількості стаціонарних ліжок, зокрема тих, на яких надають інтенсивну та реанімаційну медичну допомогу, резерву стаціонарних ліжок, який розгортається у період проведення протиепідемічних заходів, медичного обладнання, зокрема, апаратів ШВЛ та ЕКМО. При цьому інфекційні лікарні та інфекційні відділення лікарень мають бути забезпечені щонайменше двомісячним запасом лікарських засобів та медичних виробів для лікування COVID-19.

Як і раніше, для сталого функціонування системи охорони здоров’я дуже важливо захистити медичних працівників. З цією метою у держбюджеті на наступний рік пропонується передбачити окрему програму з фінансуванням щонайменше у 600 мільйонів гривень.

Документ також передбачає формування епідеміологічного фонду, до якого щорічно має спрямовуватися щонайменше 500 мільйонів гривень, та створення сучасної молекулярно-генетичної лабораторії.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що члени комітету підтримали ініціативу зі створення Національного штабу із протидії COVID-19 на чолі з Президентом України. Разом з тим комітет пропонує внести до проекту постанови низку пропозицій, зокрема, щодо розробки механізму, який дозволить на практиці здійснювати страхові виплати медикам, забезпечення щонайменше 40 відсотків населення безоплатною та безпечною вакциною після її появи, підготовки алгоритму розгортання тимчасових шпиталів та забезпечення їх відповідним фінансуванням, створення електронного реєстру та бази даних про підтверджені випадки COVID-19.

«Комітет рекомендував Верховній Раді включити проект постанови № 4228 до порядку денного та ухвалити його за основу і в цілому з урахуванням пропозицій і висновків комітету», — зазначив М. Радуцький.

Після обговорення постанову № 4228 ухвалено в цілому.

Далі парламентарії заслухали інформацію міністра охорони здоров’я Максима Степанова про заходи з протидії поширенню коронавірусної хвороби в Україні. «У квітні, коли у нас з’явилася перша сотня хворих, ми були змушені піти на локдаун, а зараз медична система витримує десятки тисяч пацієнтів», — зазначив він та підкреслив, що коли б не було нарощено потужності медичної системи, то колапс настав би ще у липні, адже на початку пандемії для хворих на COVID-19 у нас було тільки 12 тисяч ліжко-місць, з яких лише 30 відсотків мали систему забезпечення киснем. «Зараз ми уже збільшили кількість ліжко-місць до 42 тисяч і до 10 листопада доведемо їх до 52 тисяч. До середини листопада 50 відсотків ліжок буде підключено до кисню, а в грудні ми збільшимо цей показник до 80 відсотків», — повідомив він та застеріг, що може скластися така ситуація, коли просто не вистачатиме медичних працівників, адже в місцевостях, де ситуація дуже напружена, лікарі працюють на межі людських можливостей. У зв’язку з цим міністр закликав громадян дотримуватися необхідних протиепідемічних заходів, що дозволить зменшити навантаження на медичну систему.

Також М. Степанов повідомив, що за шість місяців кількість ПЛР-тестувань на добу збільшено із 200 до майже 35 тисяч. «До середини листопада ми забезпечимо 50 тисяч ПЛР-тестувань на добу, а до кінця цього року — до 75 тисяч», — повідомив міністр, додавши, що кількість експрес-тестів планується довести до мільйона на місяць.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про створення міжфракційних депутатських об’єднань «Інтермаріум» і «Парки та рекреація».

Із днем народження вітали народного депутата Ярослава Железняка.

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Євгеній ШЕВЧЕНКО, фракція «Слуга народу»:

— Сьогодні ми маємо розглянути постанову     № 4228 і хочу наголосити, що це не якийсь захід, спрямований на вибори, це дійсно боротьба з коронавірусом. Тому прошу підтримати цю важливу постанову. Також ми почуємо звернення Президента і це також дуже важливе питання для нас. Як член фракції «Слуга народу», хочу побачити той курс, яким веде Президент, ми маємо визначитись, хто ми є і що нас чекає попереду. Бо те, що відбувається всередині фракції «Слуга народу», той розбрат, який є, має припинитись. Президент, як людина, яка зібрала нашу команду, повинен вказати курс — куди ми направляємося.

Ігор ПАЛИЦЯ, група «За майбутнє»:

— Насамперед хочу звернутися до фракції «Слуга народу». Перед нами виступатиме Президент України. Тиждень тому ми почули, що він хоче поспілкуватися з народом напряму і поставити п’ять запитань, бо парламент не справляється зі своєю роллю, не голосує за ті закони, які дають змогу Президенту спілкуватися з народом напряму, бо парламент, а в ньому саме ваша більшість, не той, який хоче народ. Сьогодні довіра до парламенту — 8%, до уряду — 6%, до Президента — 40%... Давайте дамо людям шанс побачити, що у нас парламентська республіка і ми працюємо на народ України. Сьогодні українці вмирають від коронавірусу. За півроку Кабінет Міністрів нічого не зробив. За півроку з ковідного фонду 35 млрд грн пішло на дороги, але де ще 30 млрд грн? Гроші не використані. На сьогодні угода про закупівлю комп’ютерних томографів не укладена, нині черги на комп’ютерне обстеження по 6—7 днів, черги на тести по 8—9 днів. Статистика не відповідає дійсності. Сьогодні ми б вже реєстрували понад дев’ять тисяч хворих щодня, якби тести були правильні. Ми повинні робити висновки по Прем’єр-міністру, Кабміну і по Мінохорони здоров’я. Українці вмирають через них, а вся відповідальність — на нас з вами і на Президентові.

Сергій ШАХОВ, група «Довіра»:

— Я не вірю у збіги, особливо, якщо вони вигідні окремим людям, чиновникам, політикам чи олігархічним силам. Наприклад, катастрофічна пожежа в Луганській області. Я неодноразово звертався до Президента з проханням провести аудит лісів та бюджетних коштів, які розграбовуються. Не один раз просив перевірити ДСНС Луганської та Донецької областей, сьогодні йде повне пограбування Донбасу. Я не один раз звертався з проханням відсторонити негідників, які живцем спалили людей і не попередили їх, що може бути така біда...

Олег СИНЮТКА, фракція  «Європейська солідарність»:

— Хочу привернути увагу до так званого опитування, яке хоче провести Президент. По-перше, воно не конституційне, бо у Президента немає таких повноважень. По-друге, воно суперечить чинному законодавству і ми, парламентарії, у цьому сесійному залі вже довели це. По-третє, воно не має нічого спільного з реальною думкою людей і соціологи це вже довели. Так у чому ж справа? А у тому, що Президент і «Слуги народу» намагаються врятувати рейтинг своєї політичної сили перед виборами. Але повірте, люди вже не такі наївні і більше не поведуться на черговий сценарій кварталу... це стосується насамперед провалу у боротьбі з коронавірусом. Спочатку ви розпродали всі маски, а за гучними заявами, як ви будете боротися з ковідом, розтратили невідомо куди ковідний фонд, не закупили жодного апарата ШВЛ.

Інна СОВСУН, фракція «Голос»:

— За декілька днів ми всі голосуватимемо на місцевих виборах. Місцеві вибори — це важливо, особливо через децентралізацію, адже багато від чого залежить наше життя. Але нині, замість того, щоб обговорювати найкращі стратегії розвитку міст, децентралізацію, ми говоримо про одне — опитування, яке вирішив провести Президент. Опитування, про яке ще два тижні тому ніхто нічого не знав. Опитування, на яке Президент не уповноважений! І головне, ми не знаємо хто і як буде рахувати результати цього опитування. Чути думку народу — це правильно. Президент каже, що це про народовладдя, але народовладдя — це не про те, щоб відповісти на запитання, які хтось написав в Офісі Президента. Народовладдя в першу чергу — це про те, щоб мати змогу ставити запитання. Можливо, Президент не чує ті запитання, які ставлять українці, але ми, спілкуючись з громадянами в регіонах, чуємо їх. Українці запитують: весною якого року нарешті почнуть саджати; кому дзвонити, коли вбиває поліція; хто злив справу вагнерівців; чому перестали стріляти, а війна не закінчилась; хто «відмиває» ковідні гроші на дорогах; чому Україна 110-та у світі за рівнем тестування на мільйон населення?

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Вибори — це важливо, це демократія. Те, що сьогодні весь день з трибуни лунають «вибори», можливо, у цьому є сенс. Але водночас я вірю, що всі ви в цей момент знаходитесь серед людей і з людьми, і ви не можете не бачити що відбувається. Ви не можете не бачити, що людина, яка захворіла на коронавірус, не знає куди звернутись. Вона не може додзвонитися до сімейного лікаря, бо вони теж хворі, або безмежно завантажені роботою. Ви не можете не помітити, які черги стоять біля лікарень, в якому стані перебувають медики — вони втомлені, виснажені, вони на межі своїх можливостей, а 300% до окладу майже ніде не виплачують повністю. Нинішню хвилю ми маємо тому, бо всі хворі — на вулицях, у лікарнях, лабораторіях, міському транспорті. Але нам усе треба поставити на свої місця. Якщо ми нині не застосуємо невідкладних дій, то не зможемо зупинити цунамі епідемії, яка на нас насувається.

Олександр КАЧНИЙ, фракція «Опозиційна платформа — За життя»:

— Цього тижня відбудеться важлива подія — вибори до місцевих рад. Вона може дати яскраву оцінку сьогоднішній владі, її діяльності за півтора року. І що робить влада для того, щоб ці перегони були демократичними? Спочатку ухвалюється постанова, яка не дозволяє вибори на Донбасі, навіть там, де відбувались вибори Президента та до Верховної Ради, а потім через підконтрольні територіальні виборчі комісії не дає реєструвати цілі списки ОПЗЖ. Опитування, яке збираються провести в день виборів, — поза межами законодавства, тому фінансуватися з бюджету не може. У нас є запитання: хто фінансує виготовлення бланків, їх доставку по всій країні, оренду приміщень, де рахуватимуть голоси, і хто ті люди, які це робитимуть і де вони отримуватимуть зарплатню?