Про це перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявила під час зустрічі з послом ЄС в Україні Матті Маасікасом.

«Фаза активної адвокації, яку вже фактично розпочало політичне керівництво держави, передбачає інформування наших міжнародних партнерів про деталі та субстантивну частину кампанії щодо Кримської платформи, ініційованої Президентом України», — зазначила Е. Джапарова.

Дипломат розповіла, що Кримська платформа стане новим міжнародним форматом для підвищення ефективності та координації дій міжнародного співтовариства з деокупації Криму і захисту прав та інтересів кримчан, а також для формалізації та систематизації усіх наявних та нових форматів співпраці в цьому питанні.

«Платформа сприятиме зміцненню міжнародної політики невизнання спроби РФ анексувати Кримський півострів, створить додаткові можливості для більш оперативного реагування на зростаючі безпекові загрози внаслідок російської мілітаризації в Чорному та Азовському морях, дозволить консолідувати політичний тиск на Кремль, зокрема шляхом санкційних інструментів, а також протидіятиме подальшим грубим порушенням прав людини», — зазначила Еміне Джапарова, слова якої цитує прес-служба Міністерства закордонних справ.

За задумом влади, Кримська платформа працюватиме на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний, до якого долучаться глави іноземних держав та урядів. Другий — рівень очільників зовнішньополітичних відомств та міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень неурядових експертів. Для посилення ефективності дій держави, а також для залучення додаткових інтелектуальних ресурсів у роботі платформи буде створена експертна мережа. Вона надаватиме інформаційно-аналітичну підтримку діяльності платформи та відіграватиме активну роль у забезпеченні її публічності. До участі в мережі планується запросити провідних українських та міжнародних експертів з кримської проблематики: представників громадських організацій, аналітичних та дослідницьких центрів, академічних установ.