На знімку: на пересувному пункті між селами Олександрія та Любомирка Рівненського району.

Останній — пересувний. Тож люди тут працюють справді у спартанських умовах: нема де пересидіти негоду, нема де погрітися, не кажучи вже про те, щоб помити руки, що в умовах пандемії дуже важливо. А ночі, ранки нині прохолодні. Працівники на умови не скаржаться, хоча й видно, що мерзнуть. Пункт можна було б облаштувати на колишньому посту ДАІ, що лише за п’ятдесят метрів від нинішньої дислокації перевіряльників. Але судячи з того, що там вставили енергоощадні вікна, схоже, у нього вже знайшовся хазяїн, хоча не вдалося дізнатися, хто це.

Пункт, кажуть, працює цілодобово. Щоправда, потік вантажівок останнім часом дещо зменшився. Це пов’язують із тим, що щебінь почали возити з Клесова не у Рівненський район, де будувався завод, а в якесь інше місце.

— Якщо ще місяць тому за добу ми перевіряли в середньому 650 вантажівок, то тепер — 250—300, — розповідає головний спеціаліст відділу державного контролю та нагляду за безпекою на транспорті управління Укртрансбезпеки у Рівненській області Сергій Сальков (на знімку). — Раніше виявляли порушення у десяти випадках, зараз — один-два. Зазвичай це осьові перевантаження транспорту.

Свого часу Рівненська ОДА була дуже зацікавлена у тому, щоб таких пунктів працювало якомога більше по області, щоб зберегти дороги від руйнування. Але навіть ті з двох, що є, мають проблеми. Скажімо, пересувний пункт біля Любомирки має старі ваги — їм понад тринадцять років, не за всіх температурних режимів   може працювати, тому давно назріла потреба придбати нові ваги.

— Ми допомагаємо, але профінансувати матеріальне забезпечення таких пунктів з обласного бюджету не можемо, — коментує заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. — Це компетенція Укравтодору. Адже всі штрафи за порушення спрямовуються до державного бюджету. Ми зверталися до центральних органів влади із пропозиціями законодавчих ініціатив щодо спрямування частини коштів від адмінштрафів до місцевих бюджетів, що дало б змогу місцевим громадам виділяти кошти на краще матеріальне забезпечення таких пунктів контролю.

Рівне.

Фото автора.