Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що отримала від правозахисників актуальну інформацію щодо ситуації з поширенням COVID-19 на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, яка свідчить про порушення права на життя та охорону здоров’я громадян.

Вона повідомила, за офіційною статистикою, загальна кількість осіб, хворих на коронавірусну інфекцію, на тимчасово окупованій території Донецької області становить 5392, одужали — 2418, летальних випадків — 367. На тимчасово окупованій території Луганської області загальна кількість хворих — 1352, одужали 1011, летальних випадків — 64. Окрім захворювання на коронавірусну інфекцію, розповсюдженим діагнозом є пневмонія та ГРВІ. Нині відомо 3058 зареєстрованих випадків захворювання на пневмонію. З них летальних — 73.

«Але за неофіційними даними правозахисників, загальна кількість випадків захворювань на COVID-19 на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, може бути применшена і становити щонайменше 14000. За їхніми словами, медичні заклади не можуть упоратися з навантаженням, яке спричинено значною кількістю хворих на коронавірусну інфекцію. Вживаються заходи щодо перепрофілювання гінекологічних та пологових відділень лікарень у госпітальні бази. В аптеках за короткий час було розпродано чотиримісячні запаси деяких лікарських засобів. Зо-крема, відсутні противірусні препарати та антибіотики, що позбавляє місцевих жителів можливості належним чином реалізувати своє право на охорону здоров’я», — зазначила Омбудсман.

Також вона наголосила, що в лікарнях не вистачає медичного персоналу, адже більшість — на лікарняному або звільнилися за власним бажанням. Ті, хто працює, — не забезпечуються належним чином засобами індивідуального захисту. Через завантаженість карети «швидкої допомоги» відмовляються виїжджати на виклики пацієнтів із симптомами COVID-19.

«Викликає обурення той факт, що на так званих місцевих каналах транслюють інформацію про те, що відділення лікарень забезпечені всім необхідним і готові приймати пацієнтів, хворих на COVID-19, що в реальності не відповідає дійсності. Водночас представниками окупаційної влади ця інформація замовчується та приховується. Окупаційними адміністраціями, підконтрольними РФ, не вчиняються дії, які б запобігали розповсюдженню коронавірусної інфекції. Продовжують проводити спортивні та культурно-масові заходи з порушенням протиепідемічних норм. Найбільш поширені порушення — недотримання маскового режиму, незабезпечення соціальної дистанції та відсутній контроль щодо допустимої кількості людей у приміщеннях. З порушенням протиепідемічних заходів продовжують працювати міські ринки, розважальні заклади, ресторани та нічні клуби», — зауважила Денісова.

Окрім того, Омбудсман поінформувала, що з 9 жовт-ня 2020 року на тимчасово окупованій території Луганської області прийнята так звана постанова, якою передбачено тимчасове скасування пільгового проїзду для певних категорій громадян в громадському транспорті, чим порушено права і свободи жителів. Попри складну епідемічну ситуацію здійснюється активна паспортизація населення. Майже 600 громадян України щодня спецрейсами доставляються до пунктів видачі паспортів в Російській Федерації. Також продовжуються інтеграційні процеси з РФ та мілітаризація дітей.

«Прошу Матільду Богнер, Голову Моніторингової місії ООН з прав людини та Яшара Халіта Чевіка, Голову спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні у рамках мандата забезпечити моніторинг дотримання прав і свобод жителів тимчасово окупованих територій Донбасу в умовах пандемії COVID-19. Звертаюся з проханням до Голови української делегації ТКГ у Мінську Леоніда Кравчука порушити зазначені проблемні питання на найближчому засіданні задля їх вирішення та забезпечення прав і свобод місцевих жителів тимчасово окупованих територій Донбасу», — зазначила у повідомленні Людмила Денісова.

Також Омбудсман , як повідомила «Голосу України» її прес-служба, закликала представників обласних організацій Товариства Червоного Хреста в Донецькій та Луганській областях вжити всіх можливих заходів задля забезпечення населення необхідними медичними препаратами для лікування COVID-19 та засобами індивідуального захисту.