Як голосувати та скільки позначок у бюлетені ставити — роз’яснили у Центральній виборчій комісії.

У день голосування виборчі дільниці працюватимуть з восьмої години ранку до восьмої години вечора. У ЦВК рекомендують виборцям іти на дільницю з паспортом у вигляді книжечки або ІD-карткою, оскільки дільничні комісії не мають технічних пристроїв, щоб перевірити паспорт у додатку «Дія». Документом, що посвідчує особу, може бути також тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які нещодавно прийняті до громадянства). Для видачі бюлетеня члену ДВК потрібно буде встановити особу, а для цього виборцю доведеться зняти маску. Проте документ не потрібно передавати в руки членам комісій для перевірки місця реєстрації, адже виборча адреса не завжди збігається з нею. До того ж, як відомо, цього року було значно спрощено процедуру зміни місця голосування. Цим правом скористалися щонайменше 100 тисяч виборців. Водночас, як уточнили в ЦВК, відсутність у паспорті фото, вклеєного в 25 або 45 років, не є підставою для відмови у видачі бюлетеня.

Протиепідемічні заходи

Нагадаємо, уряд затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів. Відповідно до них, перед дільницями мають проводитись опитування щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг усім особам, які заходять до приміщень для голосування та приміщень виборчих комісій.

На вході до приміщення виборчої комісії, приміщення для голосування будуть антисептики для рук. Також мають бути обладнані місця для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту. Порядком передбачено також протирання дверних ручок, поручнів, сидінь тощо дезінфікуючими засобами, яке має проводитись не рідше одного разу на дві години, а вологе прибирання приміщення — не рідше одного разу на чотири години.

Виборці повинні дотримуватись протиепідемічних заходів, обробити руки дезінфікуючими засобами перед входом до приміщення, перебувати у респіраторі або захисній масці. Рекомендовано також не брати дітей до виборчих дільниць. І користуватися особистою ручкою.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність COVID-19 методом ПЛР. Після завершення підрахунку голосів, передачі протоколів та бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії має бути проведена заключна дезінфекція.

Як обирати

Виборчий кодекс встановив абсолютно нову систему виборів, яка може виявитися складною — і не лише для виборців. У більшості населених пунктів громадяни отримають чотири виборчі бюлетені для голосування за: голову населеного пункту, депутатів відповідної ради, депутатів районної ради, депутатів обласної ради. Новий бюлетень необхідно «читати» по горизонталі: зліва перелік партій, посередині два квадрати для відміток, а праворуч список кандидатів від цих партій. Отож необхідно спочатку вибрати партію, поставивши у відповідному квадраті «галочку», «плюс», або будь-яку іншу позначку. Потім у другий квадрат вписуємо номер кандидата, якого ви хочете «підняти» в територіальному списку обраної партії.

Навіть якщо номер кандидата вписано не зовсім по трафарету, то ваш вибір все одно буде зараховано. Головне, щоб усі символи можна було розпізнати, заспокоїли в ЦВК. Найпоширеніше запитання щодо голосування за кандидата: чи потрібно писати нуль. Наприклад, якщо ви обираєте кандидата під номером шість, то і 06, і 6 — буде зараховано.

Навіть якщо ви помилились, то матимете шанс скористатись другою спробою. Для цього потрібно написати заяву і повторно отримати бюлетень. Але будьте уважні, це можна зробити лише один раз, ще однієї спроби не буде.

Найпоширеніші запитання:

— Чи можна обрати лише місцеву організацію політичної партії, а номер кандидата не вписувати?

— Так, бюлетень вважатиметься дійсним. Якщо ви поставите позначку навпроти організації партії, але не впишете номер кандидата. Це означатиме, що ви підтримуєте весь територіальний виборчий список відповідної організації партії.

— Я хочу підтримати конкретного кандидата, але організацію партії підтримувати не хочу, чи так правильно?

— Ні. Місцеву організацію політичної партії треба обрати обов’язково. Якщо такої позначки не буде — бюлетень вважатимуть недійсним.

Якщо ви захворіли

Якщо у вас симптоми застуди, розповіли в ЦВК, то ви зможете проголосувати на дільниці в окремій кабінці. Але не забувайте про маску та особисту ручку. Якщо ви на самоізоляції через хворобу — голосувати можна вдома. Для цього потрібно написати заяву (у довільній формі), додати медичну довідку від сімейного лікаря чи установи охорони здоров’я. Заяву і довідку надіслати (передати) до дільничної комісії, де ви голосуєте. Це потрібно зробити до восьмої години вечора 23 жовтня.

Якщо у члена вашої сім’ї позитивний тест і ви на самоізоляції — алгоритм той самий. Заява й медична довідка — до ДВК. Хворі, що перебувають у лікарні, голосуватимуть у закладі охорони здоров’я.

Що ж до членів виборчих комісій, які також вперше стикнуться з новою виборчою системою, то для них ЦВК провела низку вебінарів. Крім того, всю необхідну інформацію можна отримати на безоплатному порталі: «ЦВК: Просвіта», який комісія розробила за підтримки міжнародних партнерів і запустила для навчання як виборців, так і членів комісій.

Що ж до опитування, яке у день голосування анонсував Президент, то ЦВК не залучена до його проведення.

Факт

У ніч з 24 на 25 жовтня, о четвертій годині ранку в Україні скасовується дія літнього часу і країна перейде на зимовий час. Стрілки годинника буде переведено на годину назад.