«У ньому візьмуть участь 60 закладів вищої освіти, які, спільно з експертами, працюватимуть над створенням дієвої внутрішньої системи забезпечення якості освіти та академічної доброчесності, — розповіла менеджерка проекту Яна Чапайло під час презентації Ініціативи в агентстві «Укрінформ». — Особливу увагу буде приділено роботі з інструментарієм для внутрішнього інституційного аналізу закладів вищої освіти, зокрема опитуванням студентів та викладачів щодо академічної доброчесності та якості освіти».

Крім того, міжнародні експерти навчатимуть фахівців Комітету з етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) проводити відповідну експертизу.

Проект упроваджується Американськими Радами з міжнародної освіти: ACTR/ACCELS за сприяння Посольства США в Україні та підтримки МОН і НАЗЯВО.

«Цей проект спрямовано на зміну академічної культури наших закладів вищої освіти. Важливо, що виші стимулюються до створення власних політик в академічній доброчесності, власних документів, кодексів етики, курсів з академічного письма. Все це важить набагато більше, ніж покарання за різноманітні порушення, — зазначив голова Нацагентства Сергій Квіт. — Ми знаємо, що з 90-х років в Україні була дуже поширена така практика, як плагіат. А нині поширюється таке явище, як написання наукових статей та публікацій на замовлення».

«Академічна доброчесність важлива не лише з точки зору втрати довіри до результатів навчання або наукової роботи, а й з точки зору формування у здобувачів освіти поваги до суспільних моральних норм», — наголосив заступник міністра освіти Андрій Вітренко.

Вл. інф.