Його створено колективом викладачів професійних училищ  з ініціативи Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України в рамках проекту Українського культурного фонду. До його втілення долучилася й Асоціація швейних училищ України.

— Багато років ми мріяли про більш сучасні підручники для професійної освіти, для швейної галузі, — відзначила під час презентації посібника голова Національного галузевого партнерства в легкій промисловості України Голда Виноградська. — Мода — це така річ, де надто швидко й інноваційно все змінюється. Тому було важливо, щоб не тільки освітяни та методисти написали цей посібник, а щоб він створювався разом із дизайнерами, виробниками одягу, постачальниками обладнання, сировини. Так народився проект під назвою «Професія творити моду».

Фактично було створено «5 посібників в одному» — з асортименту та технології створення жіночих блуз, спідниць, жакетів, брюк та суконь. За словами Голди Виноградської, була в авторів проекту ще одна мрія — показати, що професійна освіта — це круто! «Тому, окрім цього, з’явилася ще фешн-бібліотека — цікаві матеріали, які допомагають популяризувати нашу професію і показати суспільству, хто ці люди, які її творять, скільки вони заробляють, які тут є можливості кар’єрного зростання, які таланти треба для цього мати, розповісти про найцікавіші модні покази та про історію наших українських будинків моделей», — додала вона.

Під час написання посібника його автори вивчали досвід роботи українських дизайнерів та знайомилися з новітнім обладнанням, на якому завтра доведеться працювати випускникам профтехучилищ.

— Створення такого підручника — важливий крок з оновлення змісту професійної освіти, — відзначив державний експерт експертної групи з питань управління та державно-приватного партнерства директорату професійної освіти МОН Сергій Коваленко. 

У 2017 році між МОН та громадською спілкою «Національне галузеве партнерство у легкій промисловості України «Fashion Globus Ukraine» було підписано меморандум про співпрацю. За словами Сергія Коваленка, співпраця з громадськими організаціями сприяла появі на базі профтехучилищ низки сучасних навчально-практичних центрів. До речі, у проекті державного бюджету на 2021 рік також закладено кошти на їх створення.

Нині легка промисловість в Україні відчуває дефіцит кваліфікованих кадрів, зазначив під час презентації комерційний директор компанії «SOFTORG» Станіслав Поруб. Саме тому постачальники промислового швейного обладнання долучилися до створення навчальних лабораторій на базі закладів ПТО і написання тематичного посібника.

Без партнерства з бізнесом, з роботодавцями тут не обійтися, визнає директор Інституту професійної освіти НАНУ Валентина Радкевич. Вона відзначила, що саме електронний формат підручника дає змогу швидко оновлювати його зміст відповідно до вимог часу. Нині в академії працюють над тематикою створення смарт-комплексу навчальних дисциплін для профтехучилищ будівельного, аграрного і машинобудівного спрямування, проте цього потребує і легка промисловість, тож науковці запрошують підприємців долучитися до формування нового освітнього середовища.

За словами провідного спеціаліста з управління проектами Українського культурного фонду Юлії Аленіної, посібник було створено в рамках однієї з конкурсних програм фонду, що має назву «Н. О. Р. Д» (Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти). «Ця програма спрямована на розвиток фахових компетенцій у майстрів, спеціалістів, безпосередніх гравців сектору. Ми зацікавлені в рамках цієї програми розвивати мистецьку освіту, це є одним із наших пріоритетів», — зазначила вона.

Посібником зможе скористатися широка аудиторія — не тільки педагоги та студенти, а й кожен, хто хоче змінити свою професію або просто навчитися створювати одяг. Його розмістять у відкритому доступі.

— З огляду на пандемію та її наслідки створення ресурсів для дистанційного навчання — це просто «маст-хев» нашого часу, — наголосила Голда Виноградська і повідомила, що посібник подано на здобуття відповідного грифа Міністерства освіти.