Організатори згадують, як відбувалися перші творчі змагання, та вже планують майбутні зустрічі з учасниками.

Уперше фестиваль провели у липні 2003 року на околиці села Рекіти поблизу Верхнього Студеного на межі Львівської області. На фестивальному полі лісниками Ізківського лісництва була змонтована дерев’яна сцена та обладнано амфітеатр, поруч розкинулось наметове містечко, працював клуб та польові кухні. Страви для учасників і гостей готували армійські та місцеві кулінари. Сільські майстри реконструювали криницю Олекси Добуша, а також міст єдності «Україна: захід і схід — разом!». На річці, що починається з багатьох потічків, працівниками двох міжгірських лісгоспів було обладнано водоспади, містки й альтанки.

Більш як тисяча гостей та юних учасників — поетів, прозаїків, журналістів, фотографів та художників — прибули на літературно-мистецьке свято. Серед поважних гостей був і поет із Чикаго (США) Володимир Ковалик. Згодом він став почесним президентом фестивалю, а поле відтоді стали називати Коваликовим.

Після проведення першого «Рекітського сузір’я» правління Малої академії літератури і журналістики (МАЛіЖ) затвердило Положення про фестиваль юних талантів. Згідно з документом перевагу надають дітям, позбавленим батьківської опіки, із багатодітних та малозабезпечених родин, які живуть у гірській та сільській місцевостях, а також на території, забрудненій Чорнобильською АЕС.

Нині учасники змагаються в тринадцяти номінаціях: проза, поезія, художнє фото, авторська пісня, малюнок тощо. Щорічно Закарпатська ОДА надає Гран-прі в 13 номінаціях, а райдержадміністрація залучає до участі школярів, виділяє транспорт для зустрічі та від’їзду дітей, проведення екскурсій, вирішує побутово-технічні питання.

В урочищі Тисовець на Коваликовому полі відбулося п’ять фестивалів. З 2008-го «Рекітське сузір’я» проводиться у мальовничому селищі Міжгір’ї, на базі Міжгірського професійного ліцею. Щороку змінюються тематика й закличне гасло фестивалю. XV «Рекітське сузір’я», наприклад, проводили під гаслом «Чисте довкілля — багата Україна». Всі учасники отримали в подарунок від Національного парку «Синевир» вирощені його працівниками смерічки. У знак цього почесний академік МАЛіЖ, відома львівська поетеса Ангеліна Оборіна, написала пісню «Синевирські смерічки», а музику — композитор Анатолій Шепель. Тоді ж уперше в фестивалі взяли участь конкурсанти з Азербайджану, разом із головою філії МАЛіЖ у цій країні письменником Мікаіллі Боюкгою.

Щороку «Сузір’я» збирає дедалі більше учасників, розширюється творча співпраця та коло друзів. XVII Міжнародний фестиваль юних талантів «Рекітське сузір’я» проводили дистанційно, під гаслом «Почуйте нас! Діти світу за мир!». Його учасниками стали школярі з 17 країн. Уже визначилися, що в 2021-му фестиваль відбуватиметься під гаслом «Сонце у небі, веселкою сяй — усім нам здоров’я та сили додай». До зустрічі, друзі!

Василь ТАРЧИНЕЦЬ, генеральний директор Міжнародного фестивалю юних талантів «Рекітське сузір’я».