Коли у селі Данчиміст — одному з 11 сіл, які входять до складу молодої Малолюбашанської ОТГ, почали капітально ремонтувати клуб, хтось із місцевих мешканців не посоромився запитати керівника ОТГ Віктора Талащука, чи, мовляв, не готують цей об’єкт для продажу?

— Я тоді здивувався цьому запитанню і в свою чергу запитав, звідки він таке узяв? — з усмішкою згадує той життєвий епізод голова Малолюбашанської ОТГ, який вдруге обраний на цю посаду на виборах 25 жовтня (за нього проголосувало 95,1 відсотка виборців, які взяли участь у голосуванні).

— Бо за клуб ніхто не брався останні тридцять років, — почув у відповідь.

І справді, клуб був дуже занедбаний, через що його важко було назвати осередком культури у Данчимісті з більш як півтисячним населенням, якому ніде було провести своє дозвілля.

— На капітальний ремонт клубу використали 1,8 мільйона гривень власних коштів. Замінили покрівлю, вікна і двері на енергозберігаючі, утеплили фасад, зробили всередині євроремонт, сучасний обігрів приміщення, — розповідає Віктор Флорович. — Благоустроїли територію біля клубу: вимостили бруківкою доріжки, встановили сучасний дитячий ігровий майданчик, а самі жителі провели толоку і висадили хвойні дерева — ялини і тую — біля оновленої будівлі.

До речі, приміщення клубу просторе, тож незабаром в одне його крило переселиться фельдшерсько-акушерський пункт.

У Данчимістській школі навчаються лише дев’ять років, бо це філія Мирненського ліцею. Старшокласників довозять на навчання у сусіднє Мирне новеньким, купленими на умовах співфінансування з державного та місцевого бюджетів, шкільним автобусом. Довозять ним також малят у дитсадок. У самій же школі замінили вікна, двері на енергозберігаючі, закупили для закладу комп’ютери.

Місцеві мешканці раді тому, що в селі привели в порядок усі вулиці — насипали білощебеневі дороги, допоки побудують асфальтні. Процес цей уже запустили — частину ділянки вулиці біля школи власним коштом ОТГ заасфальтувала торік.

Позитивні перетворення відчутні і в інших селах Малолюбашанської ОТГ, тому й люди знову довірили керівництво справами громади досвідченому господарнику та управлінцю Віктору Талащуку.

Фото Олександра НИКОНЧУКА.