Виготовили її у Всеукраїнському центрі вишивки і килимарства в рахунковій техніці та геометричним орнаментом.

За словами заслуженого майстра народної творчості України, голови Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євгена Пілюгіна, «їй особисто, або її оточенню захотілося, аби в королеви була саме така сорочка».

Адже решетилівська вишивка білим по білому — є однією з найбільш складних технік і високо цінується не тільки в Україні, а й у світі. Саме тому її готують нині до включення до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. «Вишивка «білим по білому» має до 100 технік: гладь, мережка, рахункові техніки. Вишивальниці й нині шиють вручну й рахують переплетення ниток полотна, тому й орнамент більш геометризований. Вишивка трудомістка та забарна, швидко її не зробиш, тому й дорога. Це класична вишивка, яка пережила всі рівні й вийшла на найвищий», — розповів Євген Пілюгін.

Нині Полтавська ОДА та Департамент культури і туризму проводять підготовчу роботу щодо включення вишивки до списку ЮНЕСКО. «Це складний процес, бо ЮНЕСКО — найвищий ступінь визнання. Потрібно пройти багато етапів із підготовки документів. Спочатку пакет документів готують на місцевому рівні, а потім їх передають до Мінкульту. Вже потім — до ЮНЕСКО. Нині ми на етапі збору документації», — сказав директор Полтавського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Дмитро Соколов, повідомляє прес-служба Полтавської ОДА.