Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України. В офіційній заяві з приводу цього факту МЗС України зазначило, що глибоко засмучене, що в такий спосіб офіційний Будапешт підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми.

Нагадаємо, 25 жовтня, у день виборів до місцевої влади, коли заборонена будь-яка агітація, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав угорців Закарпаття підтримати політичну силу, яка представляє інтереси цієї національної меншини в регіоні.

На своїй сторінці у Фейсбуці П. Сійярто написав: «Єдина угорська партія, КМКС, балотується на вступ до Закарпатської обласної ради, і було б погано, якби угорці залишились без представництва на рівні області». П. Сійярто також повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть перетнути кордон для голосування і повернутися назад без зобов’язання проходити 14-денний карантин.

Зважаючи на такі заклики, в МЗС констатували «ігнорування Будапештом неодноразових закликів Києва припинити нехтувати принципами верховенства права і добросусідських відносин та з повагою ставитися до законів України». «Громадяни України угорського походження є важливою і невід’ємною частиною українського суспільства, вони мають усі необхідні права та можливості для вільного обрання своїх представників до органів місцевого самоврядування», — зазначається у заяві.

Також у документі вказано, що неприйнятні підказки виборцям з Будапешта порушують законодавство України і не залишають українській стороні іншого вибору, як жорстко реагувати на такі кроки відповідно до усталеної міжнародної практики та законодавства України.