Середня врожайність — 19,7 ц/га — значно поступається минулорічній у 23—25 ц/га. Тож навіть попри розширення більш як на півмільйона гектарів площ під цією культурою — до 6 млн 383 тис. га, валовий збір олійного насіння прогнозується нижчим від минулорічних 15,3 млн тонн.

Така ситуація, звісно, позначилася на ринку соняшнику. Сподівання, що з масовим надходженням сировини нового врожаю ціни стабілізуються, не виправдалися. Власники стратегічного насіння не завжди погоджуються реалізувати його навіть по 15000—15300 гривень за тонну, а це істотно впливає на вартість виробленої олії. До того ж і насіння, і олія мають неабиякий експортний попит, що сприяє подорожчанню на внутрішньому ринку.

Водночас, зазначає «АПК-Інформ», у вересні — першому місяці олійного сезону-2020/21 — в Україні не спостерігалося зниження виробництва нерафінованої соняшникової олії, незважаючи на відставання в темпах збирання і більш повільне надходження нового врожаю на ринок.

Так, за даними Держстату, вітчизняними підприємствами у вересні було вироблено 460 тис. тонн соняшникової олії, що відповідає торішньому рівню, і на 9% перевищує показник вересня 2018-го. Понад те — вересневий обсяг випуску рафінованої соняшникової олії сягнув рекордних для цього місяця 60 тис. тонн проти 58 тис. роком раніше.

Високий рівень виробництва соняшникової олії на старті сезону пояснюється наявністю у потужних вітчизняних переробників значних залишків сировини старого врожаю.

Утім, за прогнозами «АПК-Інформ», в Україні через тривалу посуху і зменшення валового збору соняшнику та зниження його олійності очікується скорочення виробництва соняшникової олії на 10% в порівнянні з показником минулого сезону — до 6,34 млн тонн.