Серйозні порушення утримання виявили перевіряльники в Орлянському відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Василівської районної ради Запорізької області.

Моніторинг проводили регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Запорізькій області Ірина Карпенко та регіональний координатор взаємодії із громадськістю Уповноваженого Сергій Бездєнєжний.

«Виявлено невиконання мінімальних норм забезпечення предметами, матеріалами й реманентом громадян літнього віку, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України 19.08.2015 р. № 857, у зв’язку з відсутністю арматурної картки обліку речового майна особистого користування на кожного з підопічних», — значиться в результатах перевірки.

Також у закладі або ведуться неналежним чином, або взагалі відсутні індивідуальні програми реабілітації підопічних. Комплексний медичний огляд підопічних останнього разу проводився в 2016 році, що свідчить про неналежний медичний супровід і отримання реабілітаційних послуг.

«Відсутні заходи соціально-психологічного супроводу, системні й у достатній кількості заходи щодо організації дозвілля, роз’яснювальної роботи із приводу прав і обов’язків підопічних, що періодично призводить до пияцтва в закладі й порушень дисципліни. Відсутність роботи психолога, відсутність групових та індивідуальних занять, відсутність культурних заходів і заходів дозвілля є одним із чинників наявної системної проблеми з порушенням дисципліни з боку підопічних», — додають перевіряльники.

Також підопічні тривалий час перебувають у житлових кімнатах і рідко виходять на прогулянки. Загальний морально-психологічний клімат підопічних доволі напружений.

Житловий блок закладу й туалетні кімнати вимагають термінового відновлення й ремонту.

Керівництву закладу дано рекомендації. Детальний звіт буде спрямовано до зацікавлених відомств для негайного реагування й виконання наданих рекомендацій.