Зокрема, на території паркової зони садиби класика посадили дерева на честь земляків-звитяжців — полеглого захисника України Владислава Козченка та ще одного учасника АТО Дмитра Фесенка, який відійшов у вічність після тяжкої хвороби.

У згаданому дійстві, крім нинішніх господарів садиби — музейників, узяли участь рідні героїв, а також учні ліцею № 1 ім. Івана Котляревського. Таку акцію на території музейного комплексу влаштували вже втретє. Під час двох попередніх дерева висадили на честь полтавців Валерія Боняківського, Святослава Горбенка, Олександра Горячевського, Антона Грицая, Олександра Каменюка, Дмитра Коряка, Олександра Мочалова, Дениса Синюка й Антона Цедіка, котрі також віддали свої життя, захищаючи нашу державу від терористів і загарбників на Донбасі.

Цього разу, як і раніше, кожен саджанець був іменним. Поруч із ними встановили виготовлені учнями таблички з прізвищами й іменами героїв. Деревця прикрасили синьо-жовтими стрічками. Вшановуючи полеглих звитяжців, учасники акції запалили свічки. І, звичайно, згадали про те, якими вони були за життя... Тепер про них, окрім меморіальних дощок на будівлях і пам’ятників на місцях вічного спочинку, нагадуватиме й Алея слави у садибі видатного письменника.

У тому є своя глибока символіка. Бо Панас Мирний ще в кінці ХІХ — на початку ХХ століття боронив від російсько-імперських зазіхань наше слово та, власне, Україну з пером у руках. А нині, щоб захистити ті самі цінності й свою державу, про яку мріяли світочі нашої літератури, тим, хто виховувався на їхніх творах і на прикладах такої жертовності, довелося взятися за зброю... Заповіти класиків — подвижників української справи — вони виконали з честю.