В нинішній школі учнів утричі більше, ніж розраховано. Проте зараз тут будують нову школу.

Під час весняного карантину Цепцевицька ЗОШ була на дистанційному навчанні. Одна з головних проблем такого формату — відсутність достатньої кількості ґаджетів в учнів. Як уже зазначалося, у селі чимало багатодітних сімей. Кожній дитині батьки не можуть виділити ноутбук чи смартфон.

Наразі школа функціонує з дотриманням правил карантину (на знімку: в одному з класів). Персонал освітнього закладу добре забезпечений медичними масками. На входах стоять антисептики, приміщення обробляють дезінфекційними засобами. Між змінами класи провітрюють. Проте Василь Росошик, виконувач обов’язків директора, розповідає, що заклад має свої, ще докарантинні, проблеми:

— Пристосуватися до нових вимог, звичайно, складно. Учні й так розподілені на дві зміни. Уроки тривають майже до 21-ї години. Взагалі школа орієнтована на 240 учнів. Цього року навчатися пішли 754 дитини. Перша зміна починається з 8-ї ранку, закінчується о 14-й годині. Друга — з 14.10 до 20.45 або до 20.00, залежно від кількості уроків. Крім того, трохи розвантажили перші класи. Вони йдуть у школу пізніше — на 8.50. А вже треті приходять до 12-ї години. Тобто навіть без карантину чи протиепідеміологічних правил діти навчаються в чотири зміни.

Єдина можливість розвантажити навчальний процес — побудувати нову школу. Питання недостатньої кількості місць виникло ще в 2005 році. Як швидко завершать будівництво, Василь Росошик не прогнозує. Пояснює, що все залежить від фінансування:

— Щойно виникла потреба в новій школі, щороку звертались у всі інстанції щодо виділення коштів на її будівництво. Нині об’єкт включили в програму «Велике будівництво», тому реально закінчити її за рік-два. Але перелік об’єктів остаточно ще не затвердили.

Школу будують уже приблизно два роки. Відповідно до паспорта, готовий об’єкт мали здати ще в грудні 2019-го. Загалом мають бути чотири корпуси. А саме приміщення розраховане на 700 учнів.

Робітники працюють на об’єкті лише місяць. Роботи переривали через недофінансування проекту. Будівельники кажуть, що за стабільного надходження коштів завершити можна за рік. Наразі зводять другий поверх найбільшого корпусу.

— У цьому році на школу виділено п’ять мільйонів гривень з Державного фонду регіонального розвитку і 1,7 мільйона гривень як співфінансування з районного бюджету, — сказала заступник голови Сарненської РДА Людмила Мариніна.

А поки що цепцевицькі школярі змушені навчатися у школі-«рукавичці», в тісноті, де навіть немає спортивного залу.

У Цепцевичах з майже тритисячним населенням немає дитячого садочка.

— Раніше пропонували батькам: або навчання в дитсадку, або виплачуватимуть кошти. І люди вибрали друге. Тож заклад припинив роботу, а коли постало питання розширення школи, почали орендувати приміщення. Відтоді малеча без дошкільного закладу. Нині це питання номер один у селі. Можливо, коли добудують нову школу, в цьому корпусі буде садочок, — підсумовує Василь Росошик.

Сарни Рівненської області.

Фото Василя СОСЮКА.