Два з них передали Новогалещинському ліцею та Заводській загальноосвітній школі № 1, що в Козельщинському й Лохвицькому районах, ще наприкінці вересня. Ключі від тринадцяти таких транспортних засобів голова ОДА Олег Синєгубов днями вручив представникам освітніх закладів регіону — шкіл, гімназій і ліцеїв. Більшість із них є опорними у своїх районах і громадах або готуються стати такими. Тож потребують сучасного і надійного транспорту для підвезення дітей із віддалених населених пунктів. Не менш важливо й те, що в нових автобусах обладнані місця для дітей з інвалідністю.

За умов децентралізації, коли бюджети місцевих громад істотно збільшилися, в них з’явилися й додаткові обов’язки стосовно матеріально-технічного забезпечення своїх навчальних закладів. Та, певно, було б несправедливо повністю перекладати цей тягар на плечі ще недостатньо зміцнілих ОТГ, особливо тих, які щойно утворилися. Тож усі 15 згаданих шкільних автобусів придбали за кошти державної освітньої субвенції на умовах співфінансування з місцевими бюджетами.

Загалом на їхню закупівлю було витрачено понад 28 мільйонів гривень. При цьому місцевий фінансовий доважок становив лише четверту частину згаданої суми. Один шкільний автобус коштував 1,85 мільйона гривень. Тринадцять таких новеньких моторизованих красенів поїхали до місць їхнього призначення, тобто у міста, селища і села регіону, просто з площі перед адміністративною будівлею обласної влади (на знімку).

Фото автора.