Учора в Мілані відбулося четверте засідання апеляційного суду в справі нацгвардійця Віталія Марківа, якого суд присяжних Павії у липні 2019 року визнав причетним до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі та перекладача Андрія Миронова й засудив до 24 років ув’язнення. Нагадаємо, що трагічні події відбулися в травні 2014 року поблизу Слов’янська, на той час окупованого бойовиками Ігоря Гіркіна.

Ще до початку засідання українська сторона сподівалася, що воно буде останнім і винесений вирок апеляційного суду повністю виправдає Віталія Марківа. «Сподіваємося, що це останнє рішення суду щодо Віталія Марківа і що вирок буде виправдувальний і цей більш, ніж трирічний термін ув’язнення закінчиться», — заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який був присутній у залі суду. Він також наголосив, що «це позов не лише проти нацгвардійця, це позов проти всієї України».

Про перебіг судового засідання у Фейсбуці розповідали представники української громади в Італії, які мали можливість бути присутніми на процесі. Коли верстався номер, рішення суду відомо не було. Однак попередній хід слухань давав підстави для оптимістичних очікувань. Зокрема, після виступів адвокатів захисту Марківа до справи не було додано жодного прямого доказу проти нашого нацгвардійця. Голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький розповів, що вчорашній виступ прокурора не виглядав переконливим. Той не намагався надати нові докази, які б спростували аргументи захисту Віталія Марківа.

До слова, під будівлею трибуналу вчора зібралася українська громада, що організувала акцію підтримки. Однак самого Віталія Марківа до суду не привезли. Через коронавірусні обмеження він стежив за засіданням по відеозв’язку. Допуск журналістів до залу суду також обмежили, хоча до справи Марківа нині прикуто увагу не тільки українських, а й італійських ЗМІ.

Уперше в історії Італії було винесено вирок за вбивство журналіста в зоні бойових дій. А після того, як до апеляційного процесу долучилося Міністерство внутрішніх справ України, справа отримала політичний резонанс і, в тому числі, поставила питання: «Що саме відбувається в Україні на Донбасі?» Адже поміж іншого в італійському суді намагаються розібратися, чи можна назвати події 2014 року війною. Обвинувачення вчора продовжувало наполягати, що АТО не було війною, а тому не можна вважати, що Рокеллі загинув під час воєнних дій. Натомість українська сторона наголошує, що журналіст загинув саме під час воєнних дій. І адвокат Ніколо Бертоліні Клеричі наголосив, що вирок Віталію Марківу робить «злочинцями проти людства» все українське військо.

 

Мама з великої літери

«Ось ця жінка на фото, яка таким проникливим, спокійним і водночас глибоким поглядом дивиться на Віталія Марківа – це його мама, Оксана Максимчук. Що було за ці більш як три роки незаконного ув'язнення її сина і як це... знає лише вона. Я можу написати про неї багато теплих і чудових слів, але скажу вам одне: майже ті всі коробки, які я передавала в госпіталі та лікарні, дитячі будинки, хлопцям у зону ООС, ті гроші пораненим, смаколики, пелюшки і памперси, кисневі балони – це її рук справа. Гадаю, саме зараз час сказати гарні щирі слова цій неймовірній Українці, цій неймовірній Мамі» – із допису в Фейсбуці волонтерки Лариси Снігур.