Іноді нам доводиться губитися в здогадах: з якої причини наше здоров’я почало погіршуватися? Що робити тоді, коли проблема не на поверхні, а ховається, причому не тільки від нас, а й від поглядів досвідчених лікарів? Або, скажімо, людина зламала плече, руку, ногу, вивихнула коліно. Звичайно, передусім її направляють до рентгенолога, який за допомогою невидимих променів рентгенівського апарата все просвітить і розповість, як бути і де накласти пов’язку чи гіпс, що за хвороба приховується всередині пацієнта. Від точності рентгенівського знімка і заключного діагнозу лікаря іноді залежать цілі життя. Робота цих лікарів завжди цінувалася, їх поважали і колеги, і пацієнти. Завдяки рентгенологам медицина стала здатною на багато чудес.

Нове випромінювання 8 листопада 1895 року відкрив вчений Вільгельм Конрад Рентген, на честь якого воно було названо рентгенівським. На відзначення цього відкриття було вирішено, що цю дату слід зробити щорічним святом. В Україні День рентгенолога відзначають з 2012 року.
Наша розповідь — про одного з кращих рентгенологів КНП «Лиманська центральна районна лікарня», що на Одещині, Вероніку Мікляєву (на знімку).

Народилася Вероніка Олександрівна 1982 року у великому казахстанському місті Караганда. Тут здобула середню освіту, а в 2002-му стала студенткою омріяного з дитинства вишу — Карагандинської державної медичної академії. Закінчила лікувальний факультет та інтернатуру за спеціальністю «сімейна медицина», а в 2011 році поглибила свої професійні знання в такому важливому напрямі медичної науки та практики, як променева діагностика. Вона й стала для лікаря справою життя.

Після завершення навчання Вероніка Мікляєва майже два роки трудилася в обласному діагностичному центрі. І все ж молоду жінку не покидала думка щодо переселення на свою прабатьківщину, де дуже давно проросло коріння її роду, — на Одещину. Тож у 2013 році вона продовжила свою медичну кар’єру в центральній лікарні Лиманського району на посаді рентгенолога. Жінка не почувалася тут новачком, адже набуті академічні знання та настанови досвідчених рентгенологів за попереднім місцем роботи сприяли швидкому становленню лікаря.

За роки роботи Вероніка Олександрівна провела рентгенівські обстеження не однієї сотні мешканців нашого району, що сприяло їх подальшому успішному лікуванню. В умовах пандемії коронавірусу в лікувальному процесі особливо зростає роль рентгенолога. Торік Вероніка Мікляєва пройшла також спеціалізацію з комп’ютерної томографії в Харківській медичній академії післядипломної освіти. Тож виявити небезпечну інфекційну хворобу планетарного значення, яка ховається в легенях людини, доступно лише таким, як вона, — висококваліфікованим фахівцям променевої діагностики.

За сумлінну працю рентгенолог неодноразово нагороджувалася почесними грамотами, дипломами керівництва лікарні, районної влади. Але найбільша для лікаря нагорода — подяки пацієнтів, яким вона надає щодня медичну допомогу.

За межами медичного закладу жінка, як і чимало мешканців району (вона проживає в селі Крижанівка), веде звичайний спосіб життя. Виховує доньку Олександру, якій виповнилося 11 років. А ще у вільний від роботи час захоплюється розведенням орхідей, полюбляє читати зарубіжних та вітчизняних класиків, цікавиться новинами в засобах масової інформації.

Бажаємо володарям невидимих променів нових професійних здобутків. І, звичайно, головного — міцного здоров’я та довголіття! Нехай ваше життя буде завжди освітлене яскравими променями (але не рентгенівськими, а сонячними) та оповите великою любов’ю і повагою з боку рідних та друзів.

Доброслав Одеської області.

Фото надано автором