Соя на Прикарпатті цьогоріч зародила добре. За інформацією департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, бобові зібрано вже на більшості площ — 36,8 тис. га із 40,2 тис. га вирощеного. Середня врожайність становить     25,3 ц/га.

До цієї статистики не ввійшли, вочевидь, сільські городи, на яких соя останніми роками посідає чільне місце, посуваючи традиційну картоплю. На це є кілька причин. По-перше, засіяти ділянку легше, ніж щось садити. По-друге, ця бобова культура рентабельніша: за тонну цьогоріч одноосібники можуть виручити 10 тис. грн, а то й більше. Та ще й отримати кошти готівкою. Зрештою, соя збагачує ґрунт азотом.

Засновник приватної фірми «Богдан і К» зі Снятинського району Богдан Тимофійчук (на знімку) розповів, що в господарстві зібрали сою на 80 відсотках площ із 400 га. Якісні показники відмінні: вміст протеїну сягає 38—41 відсотка. Тепер через затяжні дощі в поле неможливо заїхати. Вологість — понаднормова, 18—20 відсотків. Доведеться чекати перших приморозків, які обіцяють після 10 листопада, та молотити вночі, бо інакше комбайни грузнуть. Врожайність, звісно, буде нижчою. Втрати можуть сягнути 20 відсотків від очікуваного.

Підтверджує розповідь Богдана Тимофійчука фермер із Серафинець сусіднього Городенківського району Зіновій Кучма. На своїх тринадцяти гектарах він встиг обмолотити сою до негоди, врожайність — 26 ц/га. Та в селі є чимало городів, де цю бобову культуру ще не зібрали. Хтось чекав своєї черги, бо техніки обмаль. А тепер мокро, особливо у видолинках.

За інформацією департаменту АПР, у 2017 році під урожай сої на Прикарпатті було відведено 25,8 тис. га, що на 5 відсотків більше показника 2016-го. В 2018-му клин зріс до 28 тис. га, в минулому — до 28,8 тис. га. Цьогоріч — 40,2 тис. га. Порівняно із 2019 роком соя у ціні зросла майже вдвічі. Якщо торік реалізували по 6—7 тис. грн за тонну, то нині можна продати і по 12—13 тис. грн. Тож ця культура навіть попри деякі втрати дає аграріям прибуток. Очевидно, площі під нею не скорочуватимуть.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.