«Аудит держави — це шлях до правильних відповідей на всі ці важливі питання. Вперше було зроблено комплексний аналіз стану України. Щоб зрозуміти, де саме і які помилки були допущені за ці роки», — зазначив Президент Володимир Зеленський.

Було анонсовано, що на основі результатів аудиту уряд розробить Національну економічну стратегію до 2030 року.

«Стратегія має стати не декларацією... а головним планом та дорожньою картою для всіх гілок влади в Україні. Вона має отримати широке схвалення громадян... і бути своєрідною економічною конституцією України. Нашою великою національною ідеєю», — зазначив Володимир Зеленський.

Відомо, що до підготовки Економічного аудиту було залучено понад 300 експертів, 20 експертних груп, 16 провідних think tanks, до складу яких увійшли урядовці, народні депутати, бізнес-асоціації, галузеві об’єднання, міжнародні консультанти.

Тепер, як то кажуть, справа за малим: втілити велику національну ідею у життя!

Державна служба статистики оприлюднила рейтинги регіонів України за рівнем зарплат. Щоправда, порахували поки що станом на вересень цього року. Отже, за даними Мінстату, у вересні середня заробітна плата штатних працівників у столиці становила 17 253 гривні. Це на 44% більше, ніж загалом по країні (11 998 гривень), і відповідно найвища середня зарплата по Україні. Вища за середню по країні зарплата в Донецькій (12 981 гривня) і в Київській областях
(12 109 гривень).

В інших регіонах зарплати не вищі за середню по Україні. Найменше платять: у Волинській області — 9 766 гривень (81% від середньої заробітної плати по країні); у Чернівецькій області — 9 871 гривня; у Херсонській області — 9 875 гривень; у Чернігівській — 9 896 гривень; у Тернопільській — 9 905 гривень.

Тепер про дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС). Воно свідчить, що населення України за останній тиждень скоротило пересування автомобілями або пішки на 4%. За останній місяць цей показник становив 14%.

У рамках дослідження в ЦЕС використали дані щодо вартості оренди житла, мобільності громадян, пошуку роботи і вакансій, оплати через термінали ПриватБанку і Приват24, а також споживання електроенергії.

Робочі місця теж стали відвідувати трохи рідше — падіння становить 8% за місяць. Тут «винні» декілька чинників — сезонне скорочення активності після вересня, нові карантинні заходи та зменшення пересування громадян як прояв обережності.

Ринок праці в жовтні дещо охолодився після активного вересня. За місяць щотижневе надходження нових вакансій упало на 8%, а нових резюме стали публікувати на 4% менше порівняно з кінцем вересня. Найбільше падіння нових вакансій — у сфері ресторанного та готельного бізнесу, а також у сфері обслуговування.

Платіжна активність населення теж стабільна. Користування Приват24 та POS-терміналами нині перебуває в горизонтальному коридорі. Початок жовтня був піком активності, і за місяць кількість операцій через Приват24 впала на 11%. Проте в користуванні фізичними POS-терміналами в торгових точках дослідники не вбачають негативних тенденцій.

Отож, виходить: усе як завжди? Навіть не віриться!..

Підсумовував Віктор БОНДАР.