Підставою для зростання ціни стало подорожчання пшениці, цукру, соняшникової олії та інших інгредієнтів для виробництва хліба, а також сезонне зростання вартості енергоносіїв та збільшення мінімальної зарплати.

Унаслідок несприятливих погодно-кліматичних умов цьогоріч в області урожайність зернових культур, а також соняшнику і цукрових буряків знизилася. Тож спостерігається зростання цін, зокрема на пшеницю. Порівняно з минулим роком — на 53—58 відсотків.

«Борошно подорожчало на 45—50 відсотків, а це 50—52 відсотки собівартості хліба. Олія та цукор — на 40—43 відсотки, — уточнила Марія Чорна і зазначила, що до додаткових витрат також призвели карантинні заходи. — Ми налагодили конструктивний діалог із виробниками. Вони запевнили, що максимально стримуватимуть ціни на найпопулярніші соціальні сорти хліба».

Нині є домовленість про підвищення цін не більш як на п’ять відсотків. За інформацією департаменту, зростання прогнозують з грудня.

У січні—вересні виробництво хліба та хлібобулочних виробів в області становило майже 7,4 тисячі тонн (103,4 відсотка до відповідного періоду минулого року). Із серпня темпи випуску цієї продукції уповільнилися.

Кіровоградська область.