Порожні стільці на культурних і правозахисних подіях цього дня символізують авторів чи діячів, які не можуть бути з нами через ув’язнення, переслідування, зникнення чи вбивство. Уже кілька років поспіль PEN Ukraine та Центр громадянських свобод до цього дня у рамках глобальної кампанії #PrisonersVoice організовують акцію на підтримку всіх українських заручників Кремля, а також ініціюють флешмоб у соціальних мережах. Цей рік — не виняток, акція почалася 10 листопада.

Днями до нього долучилася українська громада Парижа, про що у Фейсбуці написала активістка Оксана Чорна. «Багатьом здається, що такі акції не мають сенсу. Але це неправильна позиція. Кожна акція і кожен флешмоб допомагають тримати увагу до цього питання, а для політв’язнів часто це шанс лишитися в живих. Як було у випадку з Сенцовим, Балухом, Клихом й іншими. Поки про них масово говорять, вони мають шанс вижити», — написала Оксана Чорна.

А тим часом до флешмобу вже долучилися не лише закордонні українці, а й політики та зірки сцени, зокрема, народна депутатка Іванна Климпуш-Цинцадзе та акторка Римма Зюбіна (на знімках).

Учасником акції може стати кожен. Для цього потрібно роздрукувати на папері чи намалювати від руки хештег #PrisonersVoice, покласти табличку з хештегом на порожній стілець і зробити його фото в себе вдома чи на вулиці біля впізнаваної локації у вашому місті. Потім опублікуйте фотографію на своїх сторінках у соціальних мережах.

У дописі організатори флешмобу просять нагадати, що сьогодні в тюрмах Російської Федерації утримують близько 99 громадян України за політичними мотивами (з них — 76 кримських татар, зокрема 8 громадянських журналістів), і щонайменше 234 українці перебувають в полоні в ОРДЛО.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Центру громадянських свобод.