Зазначається, що за три квартали ниннішнього року експорт товарів з України ледь сягнув суми 35 мільярдів доларів. Імпорт також скоротився на 14,3 відсотка і в грошовому еквіваленті становить приблизно 38 мільярдів доларів. За даними Держстату, рівень негативного сальдо в цьому році становить 2944,3 мільярда доларів. Відзначається, що минулоріч цей показник також був негативний — 7204 мільйони доларів. Тоді Україна вела торгівлю майже з 230 країнами світу.

Під час пандемії найбільшим торговельним партнером України виявився Китай. Зокрема, в зовнішньому обороті України, а це імпорт та експорт одночасно, на Китай припадає майже 13 відсотків. Показники Китаю зростали: якщо в першому кварталі частка становила 10,9 відсотка, то вже у другому — 12,5, інформують експерти.

На другій позиції залишилася Російська Федерація з часткою 8,7 відсотка, а на третій — Німеччина (7,2). Такі дані надала Держслужба статистики. Серйозними партнерами України були Польща та США.

Попри карантині обмеження, співвітчизники активно відкривають супермаркети. Протягом поточного року, як свідчать дані ринку, українці відкрили понад 300 нових магазинів.

Зазначається, щодо цього український бізнес поставив перший рекорд за останнє десятиліття. Як прокоментували українські фахівці, така позитивна динаміка бізнесу пояснюється зростанням роздрібної торгівлі після першої хвилі карантину.

Також експерти кажуть, що через пандемію українці стали значно менше їздити за кордон, що, звісно, збільшило попит з боку споживачів у самій Україні.

На цей час найбільше магазинів відкрила популярна мережа АТБ — плюс 56 протягом року.

Криза пандемії коронавірусу економічно вдарила по одній із наймолодших галузей України вітчизняній IT-галузі. Експерти кажуть, що у 2020 році вона зазнала фінансових втрат, що становлять майже 200 мільйонів доларів. Вказується, що попит на експорт IT-послуг помітно сповільнився. Фахівці називають три головні чинники поточних збитків галузі: зменшення продуктивності сфери через карантин, фінансові проблеми замовників, через які впав попит на IT-послуги, захворюваність серед працівників.

Насамкінець ще одне повідомлення від Державної служби статистики. Цього разу воно стосується ринку алкогольних напоїв. За два роки в Україні зросли ціни на горілку, пиво і вино. Згідно з опублікованими даними, ціни на горілку підвищилися на 3 відсотки, до 92,4 гривні за пляшку об’ємом 0,5 літра. Також, зросли ціни на вино. У жовтні нинішнього року пляшка столового вина вітчизняного виробництва обсягом 0,75 літра коштувала в середньому 66,9 гривні, тоді як в жовтні 2018-го — 61,8 гривні (+ 8 відсотків). Істотно зросла вартість пива вітчизняного виробництва — на 18 відсотків, до 17,6 гривні за пляшку напою об’ємом 0,5 літра.

Підсумовував Віктор БОНДАР.