На знімку: ректор ХДУ Олександр Співаковський оглядає модернізовану лабораторію.

Коронавірус, як відомо, для вітчизняної системи охорони здоров’я прийшов несподівано. І для боротьби з ним, надто у перші місяці, медикам не вистачало буквально всього — від ізолювальних костюмів до лабораторних тест-систем і самих лабораторій. А от у Херсонському державному університеті продемонстрували приклад дивовижної наукової передбачливості. Тут придбали необхідне обладнання й почали готувати спеціалістів, спроможних працювати з ПЛР та ІФА-тестами, задовго до ковідної епідемії!

Навчально-наукову лабораторію, що розташована на факультеті біології, географії та екології ХДУ, відкрили ще 2013 року. І спочатку призначалася вона тільки для генетичних досліджень рослин та грибів на основі полімеразної ланцюгової реакції. Але оновлене керівництво вишу поставило за мету зробити лабораторію універсальною — не тільки для роботи з рослинами. І не пошкодувало півмільйона гривень на придбання найсучаснішого імуноферментного аналізатора виробництва США, а також набору українських тест-систем до нього. Завідувач лабораторії, кандидат біологічних наук Сергій Бесчасний випробував якість обладнання буквально на собі: саме зразок його крові пішов на перший ІФА-аналіз. Далі і науковці, і студенти набивали руку. І з успіхом: адже достовірність такого аналізу в умовах університетської лабораторії сягає 95%. А це дуже високий показник. Хоча не в самих лише показниках справа.

— Молоді біологи, котрі на базі нашого університету опановували навички роботи з ІФА та ПЛР-тестами в розпал епідемії коронавірусу, виявилися як ніколи затребувані в Україні. Частина наших випускників із таким досвідом уже працює у лабораторіях, які саме зараз проводять моніторинг біоматеріалів від пацієнтів із підозрою на ковідне зараження, — приватних і державних. Причому не тільки на Херсонщині, а й у Києві. Таких лабораторій треба дедалі більше. Відтак і попит на дипломованих фахівців, котрих готують у ХДУ, зростає, — говорить кандидат біологічних наук Сергій Бесчасний.

Утім, навчання молодих біологів роботи із складними тестами саме напередодні виникнення епідемії COVID-19 у виші не вважають якимось містичним передбаченням. Це звичайна системна робота, наголошує ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський. «Інноваційна складова є і буде невід’ємною частиною роботи університету. Наш курс на збільшення кількості наукових лабораторій та модернізацію їх обладнання, взятий останніми роками, повністю себе виправдав — від інвестицій уже є практична користь. І це правильно: адже вони повинні працювати не тільки на виш, а й водночас виконувати різноманітні запити суспільства», — підсумував Олександр Співаковський.

Фото ХДУ.