На знімку: Святослав Ковалюк у лікарні. Киснева маска рятує.

На Івано-Франківщині вироблятимуть медичний кисень. Його випуск налагодить завод у Надвірній — ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Триває процедура сертифікації обладнання. Надзвичайно обнадійлива звістка для медзакладів першої хвилі лікування коронавірусної хвороби, адже досі постачання було зі Львова та Чернівців — за доволі високими цінами. Та й залежність від доставки: поламався, приміром, транспорт, і хворі буквально не мають чим дихати.

Ідею використати заводське устаткування з виробництва технічного кисню подав колишній начальник установки з виробництва інертного газу і кисню, заступник начальника цеху ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Святослав Ковалюк. Біда спонукала: із ковідом потрапив до реанімації, дружина теж була в лікарні з коронавірусом.

«Перебуваю в реанімації Надвірнянської лікарні, дихаю через маску рятівним киснем. Слава Богу, маю маску, інакше — кома. Тим часом на потужностях колишнього Надвірнянського нафтопереробного заводу, а нині ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття», є діюча установка інертного газу і кисню, яка працездатна і може виробляти, заправляти кисень у кисневі балони: 80 і більше на день, та відправляти лікарням. Установка укомплектована обладнанням і персоналом. Є на запас у 100 балонів для перевезення кисню. Та і в населення багато кисневих балонів. Працював там, знаю установку, колектив», — написав Святослав Ковалюк на своїй сторінці у Фейсбуці 5 листопада. 

На його пост у соціальній мережі оперативно відреагували, тепер це питання на контролі облдержадміністрації та нинішнього її очільника Василя Івасика, уродженця Надвірнянського району.

Святослав Ковалюк вийшов на пільгову пенсію в 50 років як працівник шкідливого виробництва. Тепер займається підприємницькою діяльністю. На запитання, де міг інфікуватися коронавірусом, знизує плечима. Перед тим повернувся зі столиці. Ще був на похороні. Захворіли дружина та син, у доньки, на щастя, ковіду не виявили.

«Лікування стандартне. Всі, хто потребував кисневої терапії, її отримували. Є кисневі концентратори. Медичний персонал працює з усіх сил. Велике навантаження. Звісно, краще не потрапляти до медзакладу, тим паче — до реанімації. Тому настійливо раджу носити захисні маски, дотримуватися порад медиків щодо карантину. В лікарні розумієш цінність життя, гостро виникає потреба допомогти іншим», — акцентує Святослав Ковалюк.

Питанням сертифікації адміністрація заводу «Нафтохімік Прикарпаття» займається вже декілька місяців.

«Технічний кисень має навіть вищий ступінь очищення, ніж медичний. Завод раніше постачав його Надвірнянській центральній районній лікарні. Опісля запровадили зміни в законодавстві, потрібно було ліцензування. Цим питанням адміністрація заводу займається вже декілька місяців, від початку епідемії. Робимо технічні умови та регламенти. Багато часу займає підготовка документів для отримання ліцензії на медичний кисень. Сертифікацію має здійснити Мінохорониздоров’я. Розпочали ремонт устаткування. Домовилися з лабораторією одного зі спеціалізованих чернівецьких підприємств про допомогу на початку. Через два тижні сподіваємося запустити виробництво», — повідомив голова правління ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» Ігор Юркевич.

Перший заступник голови правління Василь Дутчак також наголошує, що для налагодження виробництва медичного кисню здійснюють ревізію, огляд і ремонт установки, відновлюють її працездатність. Треба закупити необхідне технологічне й лабораторне обладнання, акредитувати власну лабораторію.

«Із Надвірнянським НПЗ мав дружні контакти як міський голова, адже це бюджетоутворювальне підприємство. Тепер уже як новообраний голова Надвірняської ОТГ зацікавлений у налагодженні постачання медичного кисню для наших медзакладів та забезпечення цим вкрай необхідним для лікування хворих компонентом лікарень Прикарпаття», — коментує ситуацію народний депутат дев’ятого демократичного скликання, а нині — новообраний міський голова Зіновій Андрійович.

Івано-Франківська область.

Фото надано Святославом Ковалюком.