Рудниківське газове родовище, Миколаївський район Львівської області.

Фото надано «Західнадрасервіс».

Під час відкриття Бистрицького родовища. У центрі — засновник групи компаній «Західнадрасервіс» Зіновій Козицький (третій праворуч).

Фото з відкритих джерел.

Але це не межа. За прогнозами науковців, на Західній Україні великі запаси газу можуть знаходитись на великих глибинах. Поки що видобуток ведеться лише у верхніх пластах.

Цього року нове Рудниківське газове родовище в Миколаївському районі Львівської області почало давати газ у всеукраїнську мережу.

«Це фантастично велика робота, — розповів директор групи компаній «Західнадрасервіс» Степан Козицький. — Ми зробили 286 кілометрів сейсмопрофілів. У часових рамках — понад рік важкої праці. Пробурили шість свердловин. Перші дві виявилися сухими — не було газу.

Фактично аж третя свердловина відкрила нове Рудниківське родовище. Нині на стадії випробування перебуває вже шоста свердловина. Ми побудували вісім кілометрів газогонів і підключились до мережі «Оператора ГТС України».

Якщо в цифрах, з Рудниківського родовища можемо подавати до 120 тисяч метрів кубічних газу на добу. Я родом із Миколаєва, де є великий цементний завод, який споживав за добу 100 тисяч метрів кубічних газу. Це більше, ніж увесь район з усіма селами і містечками. Я думаю, що Рудниківське газове родовище могло б забезпечити газом весь Миколаївський район».

Компанія «Західнадрасервіс» — це один із найбільших видобувників газу на заході країни. Відкрила 10 газових і одне нафтове родовище. Пробурила 56 свердловин та проклала 110 кілометрів газогонів. Займається розвідкою та видобутком вуглеводнів у Львівській та Івано-Франківській областях. На ринку України — з 2004 року. Видобуває 600 тисяч метрів кубічних на добу і входить до десятки найбільших газовидобувних компаній України.

До цієї групи належать видобувні компанії, які володіють шістьма ліцензіями на видобуток нафти і газу. Це п’ять газових площ і одна нафтова: Рудниківська, Колодницька, Бистрицька, Крехівська і Гаврилівська (Івано-Франківська область). Найбільш потужним є Бистрицьке родовище — 260 тисяч метрів кубічних на добу.

Окрім того, до «Західнадрасервісу» входять сервісні компанії: це «Георозвідка», яка проводить сейсмічні роботи, найбільша в Західній Україні, займається сейсмікою; компанія «Горизонти» — теж найбільша бурова компанія у Західній Україні; і ще компанія «Нордік», яка веде будівництво нафтогазової інфраструктури.

У компанії вважають, що ресурси Західної України ще не вичерпані. В 1909 році Галичина вийшла на третє місце у світі з видобутку нафти, після Баку і Пенсільванії (США). Бориславське родовище тоді давало приблизно 2 млн тонн нафти на рік. Це більше, ніж вся Україна нині. Якщо глянути, де сьогодні Баку, де Техас, світові гравці, а де Галичина? Забута! Гасло компанії: відновити західноукраїнський нафтогазовий «емірат», нарощувати видобуток нафти і газу, щоб не імпортувати вуглеводні з Росії чи інших країн, а стати повністю енергетично незалежними.

На Львівщині старше покоління не забуло, як у радянські часи Дашавське родовище, що в Стрийському районі, постачало газ у Санкт-Петербург і Москву.

Сьогодні основний видобуток ведеться на Дніпровсько-Донецькій западині в Полтавській та Харківській областях — майже 70% усього українського газу. Там глибини — до шести тисяч метрів. Це колись було найглибше родовище світу. Ніде більше не пробурили стільки глибоких свердловин, як на цих площах.

На думку фахівців, потенціал Західної України набагато вищий, бо тут ще немає глибоких свердловин. Глибинні родовища — це велика перспектива.

У радянські роки був такий проект у Західній Україні, й витрачали сотні мільйонів карбованців на пошук так званого автохтону. Це нерухома частина, на яку насунулись Карпатські гори. Всі родовища, в яких уже добули 300 млрд метрів кубічних газу, це верхній склад, верхні пастки, а нижні ще не розвідані. Бурили надзвичайно дорогі свердловини, кидали вибухівку і створювали джерело збудження. У рамках цього проекту пробурили найглибшу свердловину в Україні — поблизу міста Долина, завглибшки 7760 метрів. За результатами пошуків створені карти, де можна шукати цей автохтон. Це так званий стик східної та західної європейської платформ. Якщо ця теорія знайде своє підтвердження, то це може виявитися гігантським родовищем, яке забезпечить не тільки Україну, а й наших сусідів. Мета газовидобувників — знайти цей золотий автохтон.

За прогнозами науковців, у Західному регіоні на великих глибинах зосереджена значна частина всіх розвіданих запасів. Основні очікування пов’язані з автохтонним ложем Карпат та Передкарпатського прогину. Проведені наукові дослідження з використанням сучасних комп’ютерних технологій вселяють надію щодо перспектив нафтогазоносності цього регіону.

Львів.