Ґаздиня ділиться перевіреними рецептами та попереджає: головне вчасно зупинитись, адже іноді полиці просто не витримують.

У погребі пані Алли знайдеться закрутка на будь-який смак. Серед них помідори, огірки, кабачки, овочеві салати, рибні та грибні запаси, капуста. Немає лише варення, бо більше полюбляють соки та компоти із сезонних ягід. У льосі також зберігають картоплю, яку самі виростили. Зверху викладено головки свіжої капусти, запаковані в харчову плівку. Є і в банках, тож господиня одразу ділиться рецептом:

— На п’ять кілограмів капусти беремо по кілограму моркви, цибулі і перцю. Додаємо півлітра оцту, півлітра олії, склянку цукру і чотири столові ложки солі. Нехай суміш годинку постоїть, а тоді розкладаємо в банки під капронові кришки. Зберігається до весни.

Особливе місце серед закруток належить грибам. Цьогоріч їх стільки, як ніколи. Лише за день чоловік Віктор назбирав п’ять відер синяків. Серед рецептів у книжці жінка шукає улюблений — грибну підливу (коли вперше приготували, за три дні відкрили дев’ять банок):

— Потрібно дві літри відварених грибів, кілограм цибулі, посмаженої в 400 мілілітрах олії. А потім додати маринад: 0,5 л томатної пасти, 1,5 склянки цукру, п’ять столових ложок без гірки солі, 0,7 л води. Коли закипить, додати цибулю, гриби та варити 30 хвилин. Наприкінці влити 50 г оцту і через дві хвилини перекласти усе в стерилізовані банки.

У сезон буряка господиня радить максимально використовувати цей корисний овоч. З нього, зокрема, можна приготувати заправку для борщу, яка точно спростить вам життя взимку:

— 4,5—5 кг столового буряка відварити п’ять хвилин. Натерти його на великій тертці. Замочити у воді й відварити 2—3 склянки молодої квасолі. Порізати 1,5 кг помідорів. По 0,5 кг цибулі (порізати) і моркви (потерти на велику тертку) залити склянкою олії. Додати 0,5 кг болгарського перцю (можна й без нього) і пучок зелені петрушки. Натерти чотири головки часнику. Додати 2—3 столові ложки цукру і сіль за смаком, неповну склянку оцту. Суміш (крім часнику і квасолі) тушити 50 хвилин. За десять хвилин до кінця варіння додати часник і квасолю й розкласти в стерилізовані банки. Вихід — 15—16 півлітрових банок. Під час посту можна вживати як салат або ж варити борщ.

Сарни Рівненської області.

Фото автора.