Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

Страхові виплати мали б здійснювати із Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, проте члени комітету пропонують авторам законопроекту надати детальніші розрахунки.

Законопроект про внесення змін до Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо соціального захисту працівників державних та комунальних закладів освіти, № 3036а), поданий народними депутатами    І. Констанкевич, Т. Батенком, А. Скороход, А. Кіссе, Я. Дубневич та іншими, передбачає забезпечення страхових виплат вчителям державних та комунальних закладів освіти на рівні з медиками. Його автори пропонують внести зміни до статті 39 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» та передбачити, що вчителі підлягають обов’язковому державному страхуванню на випадок захворювання на інфекційну хворобу в порядку та на умовах, установлених урядом. Законопроект розроблено задля забезпечення належного рівня соціального захисту працівників державних та комунальних закладів освіти, які наражаються на додаткові ризики зараження гострою респіраторною хворобою COVID-19, виконуючи свої професійні обов’язки.

На думку авторів, це не потребуватиме додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджетів, оскільки видатки здійснюватимуться із Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, створеного відповідно до статті 28 Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Альтернативний проект закону № 3036а-1, поданий народними депутатами Н. Королевською, Ю. Солодом та   В. Гнатенком, передбачає внесення змін до кількох нормативних актів, зокрема, до законів «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про освіту». Захворювання педагогічного чи науково-педагогічного працівника коронавірусною хворобою під час дії карантину або обмежувальних заходів хочуть віднести до професійних захворювань. У разі настання інвалідності внаслідок COVID-19 учителі, так само, як і медики, відповідно до законопроекту мають отримати виплати в обсязі не меншому від 300-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, а в разі смерті передбачена разова виплата родині в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму. Якщо педагог занедужає, держава забезпечуватиме страхові виплати в розмірі не менше 100-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Пропонується також внести зміни до прикінцевих та перехідних положень Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та встановити додаткові доплати педагогічним та науково-педагогічним працівникам закладів освіти, які безпосередньо організовують освітній процес, у розмірі 100 відсотків заробітної плати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), визначений рішенням Кабінету Міністрів про встановлення карантину, до завершення виконання цих заходів. Доплати пропонують профінансувати за рахунок «коронавірусного» фонду.

Водночас у Міністерстві фінансів стверджують, що реалізація законопроекту потребуватиме чималих додаткових видатків і з державного, і з місцевих бюджетів, однак там коштів на доплати вчителям немає. За орієнтовними розрахунками, тільки на доплати педагогічним та науково-педагогічним працівникам закладів освіти, які безпосередньо організовують освітній процес, у розмірі 100 відсотків заробітної плати до кінця 2020 року необхідно додатково 41 мільярд гривень. Крім того, у Мінфіні побоюються, що запровадження додаткового державного страхування для освітян спричинить хвилю звернень працівників інших професій щодо надання таких виплат.

Фактично всі педагогічні та науково-педагогічні працівники організовують освітній процес, тож впровадження такої норми потребуватиме додаткового фінансування в обсязі ще одного фонду оплати праці галузі, наголошують у комітеті.

Скріншот відео зі сторінки Романа Грищука у Фейсбуці.