Заступники голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук та Павло Сушко під час засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

За результатами обговорення народні депутати рекомендують Верховній Раді прийняти за основу законопроект про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів) — № 3881. У разі прийняття проекту за основу народні обранці рекомендують врахувати окремі пропозиції альтернативного законо-проекту про внесення змін до Сімейного кодексу щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів, і запровадження мінімального (гарантованого) розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від обов’язку утримувати дитину — № 3881-1.

«Загалом цими законопроектами пропонується збільшити мінімальний гарантований розмір аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів з 30% до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

А також запровадити мінімальний розмір тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від обов’язку утримувати дитину, на рівні 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, — наголошує заступник голови комітету Євгенія Кравчук. — Пропонується передбачити, що заборгованість за аліментами з платника, який є ФОПом на спрощеній системі оподаткування, визначається, виходячи з його заробітку (доходу), а у випадку, коли встановити розмір заробітку (доходу) неможливо — із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості (область, де боржник здійснює свою діяльність)».

Комітет також підтримав проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

«У проекті йдеться про права для сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на позачергове отримання житла та забезпечення їх соціальним житлом, у тому числі після досягнення ними 23 років, та грошову компенсацію житла, — зазначає Євгенія Кравчук. — Також врегульовується питання взяття на житловий облік осіб, місцем походження яких є окремі території у Донецькій та Луганській областях, АРК і міста Севастополь».

Депутати розглянули та підтримали проект закону про внесення змін до статті 22 Закону України «Про рекламу» щодо реклами електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Народні обранці пропонують поширити всі обмеження щодо тютюнових виробів (реклама, розповсюдження) і на електронні сигарети та рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Крім того, комітет підтримав проект постанови про внесення на розгляд Верховної Ради України проекту постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році».

«Проектом постанови Кабінету Міністрів України рекомендується створити організаційний комітет з відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2021 році та розробити і затвердити плани заходів. У тому числі наступного року ми матимемо меморіальні заходи на державному рівні задля вшанування пам’яті жертв нацистських репресій», — зауважує Євгенія Кравчук.