Президент Володимир Зеленський провів відеозустріч з акредитованими в Україні послами країн «Великої сімки» (G7) та Європейського Союзу (на знімку), яка була присвячена питанням виходу із кризи, спричиненої останніми рішеннями Конституційного Суду України, функціонування Національного антикорупційного бюро та проведення ефективної судової реформи.

«Я категорично не сприйняв нещодавнє рішення Конституційного Суду щодо скасування частини положень антикорупційного законодавства. Воно фактично «обнулило» всю систему боротьби з корупцією», — заявив В. Зеленський, підкресливши, що першочерговим завданням української влади є забезпечення безперервної діяльності антикорупційних органів та відновлення роботи системи електронного декларування.

Глава держави представив конкретні кроки для виходу з конституційної кризи. Серед них — відновлення до кінця року кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях, повернення всіх контрольних функцій НАЗК і вирішення питання Конституційного Суду. Він також нагадав, що нещодавно з цього питання мав детальну розмову з головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, який запропонував експертизу комісії у цій складній ситуації.

Окремо Президент наголосив, що перед українською владою стоїть більш стратегічне завдання — реформа судової системи. «Переконаний, що є нагальна потреба відновити довіру громадян України до судової системи. Саме зараз найкращий час для реалізації судової реформи», — сказав В. Зеленський та розповів про відновлення діяльності Комісії з питань правової реформи при Офісі Президента, робота якої, зокрема, спрямована на реформування судової влади в Україні. За його словами, зараз також проходять консультації з міжнародними партнерами щодо відповідних законодавчих ініціатив.

Посли у свою чергу наголосили, що підтримують зусилля Президента з реалізації судової реформи, яка є ключовим чинником для переходу України на новий рівень євроінтеграції. Також дипломати підтримали швидку реакцію української влади на рішення Конституційного Суду України. Сторони погодилися, що потрібно забезпечити процедуру чесного та прозорого відбору нових суддів КСУ.

Окремо учасники обговорили загрози, які стоять перед Національним антикорупційним бюро України через рішення Конституційного Суду.

Президент наголосив, що визнання неконституційними окремих положень Закону «Про Національне антикорупційне бюро України» наразі не створює жодних загроз, що можуть вплинути на легітимність і незалежність як НАБУ, так і його чинного директора. «Рішення Конституційного Суду не скасовує факт утворення та функціонування НАБУ, не обмежує роботу детективів НАБУ та не ставить під сумнів статус НАБУ як правоохоронного органу. Ми гарантуємо, що після 16 грудня директор НАБУ залишатиметься на посаді», — заявив В. Зеленський.

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, який також брав участь у розмові, зазначив, що повністю погоджується з позицією глави держави щодо відсутності чинників, які критично впливають на роботу органу. За його словами, рішення КСУ нині не впливає на спроможність НАБУ виконувати обов’язки незалежно та ефективно. Водночас НАБУ спільно із владою опрацьовуватиме низку потенційних загроз, які можуть створити юридичні колізії через рішення Конституційного Суду в майбутньому.

Фото president.gov.ua.