Професійну накопичувальну систему пропонується запровадити для осіб, що молодші 35 років, які працюють в особливо важких та небезпечних умовах. Так люди отримають власні пенсійні рахунки, якими вони зможуть скористатися, коли вийдуть на пенсію.

Запропонований проект не змінює правила та умови отримання пільгових пенсій. Він змінює механізм — замість наявного відшкодування пільгових пенсій роботодавці платитимуть підвищені розміри соціальних внесків, з яких будуть сплачувати пільгові пенсії та буде запроваджено накопичувальну систему для пільгових категорій працівників, яка дасть змогу частину грошей відкладати до приватного пенсійного фонду.

Пішоходи, начувайтесь!

17 листопада набрали чинності зміни до Правил дорожнього руху (ПДР), які посилюють заходи безпеки на дорогах і вимагають зміни поведінки всіх учасників дорожнього руху.

Відтепер, зокрема, в темний час доби, пішоходи зобов’язані використовувати світловідбиваючі елементи на одязі або жилети зі світловідбиваючими елементами, водіїв таксі, їх пасажирів, інструкторів з водіння зобов’язали використовувати ремені безпеки (виняток — люди з інвалідністю та/або іншими фізіологічними особливостями, які унеможливлюють застосування таких пасивних заходів безпеки). За порушення нових вимог будуть застосовувати адміністративні штрафи від 51 до 255 гривень.

Шокер краще за пістолет?

Національна поліція ініціює зміни до законодавства, які розширюють підстави для застосування правоохоронцями електрошокера.

Пропонується дозволити використання електрошокера у випадках затримання особи, яка:

— вчинила тяжке або особливо тяжке правопорушення і намагається втекти або ж чинить спротив поліціянтові;
— чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;
— погрожує зброєю або будь-яким іншим предметом, що є небезпечним для життя чи здоров’я людей.

Нагадаємо, що використовувати електрошокери забороняється стосовно неповнолітніх осіб, вагітних жінок, а також осіб з явними ознаками обмежених фізичних можливостей або старості.

Вихідний на карантині

З 14 листопада в Україні запроваджено карантин вихідного дня, який передбачає, що з 00.00 годин суботи до 00.00 годин понеділка мають працювати виключно продовольчі магазини, аптеки, транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки.

За інформацією урядовців минулими вихідними мобільність людей зменшилась на 19 відсотків у суботу та на 27 — в неділю. На пленарному засіданні цього тижня Верховна Рада України не змогла прийняти постанову про необхідність скасування цього карантину. Саме тому група народних депутатів України підготувала звернення про перевірку конституційності карантину вихідного дня до Конституційного Суду. Швидше за все, коли КС розпочне розглядати це звернення, карантин вихідного дня вже не діятиме.

Тим часом в Україні набули чинності зміни до постанови Кабінету Міністрів від 22 липня 2020 року № 641 щодо впровадження так званих «пріоритетних годин» на час карантину, які діятимуть у закладах торгівлі, побутового обслуговування тощо.

Очікується, що нововведення дасть змогу зменшити кількість інфікувань такої групи ризику, як люди похилого віку та особи з інвалідністю. «Пріоритетні години» діятимуть щодня з 10:00 до 12:00. Проте це лише рекомендація, і як вчинятимуть суб’єкти господарювання, ще невідомо.