Канцлерка Німеччини Ангела Меркель закликала лідерів країн «Великої двадцятки» (G20) до тіснішого міжнародного співробітництва у боротьбі з пандемією COVID-19 і забезпечення доступу всіх країн до вакцини проти коронавірусу. «Доступ до вакцин має бути можливим для кожної країни, щоб стримати пандемію. Обіцяних для цього коштів поки що недостатньо», — заявила Ангела Меркель у своєму відеозверненні на черговому саміті, який відбувся минулих вихідних в онлайн-форматі. Вона закликала лідерів країн G20 підтримати ініціативу платформи COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access), мета якої — забезпечити чесний розподіл двох мільярдів доз вакцин між країнами до кінця 2021 року.

За словами Ангели Меркель, платформа COVAX вже залучила майже п’ять мільярдів доларів (4,2 мільярда євро). З них Німеччина надає понад півмільярда євро, додала канцлерка. Однак загалом до кінця 2021 року буде потрібно 
11 мільярдів доларів. 

Усього до цієї платформи приєдналися понад 150 країн, серед яких, зокрема, є Китай, але немає США. Україна теж має отримати безплатну вакцину як одна з країн, що включена в роботу глобального механізму COVAX, передає «Дойче велле».

З огляду на побоювання, що бідні країни можуть залишитися без вакцини, президент Франції Еммануель Макрон наголосив, що потрібно уникати ситуацій, коли доступ до вакцин матимуть лише багаті держави. Купівельна спроможність країн не повинна братися до уваги під час ухвалення рішення щодо розподілу вакцин, наголосив він.

Король головуючої в G20 Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд (на знімку), відкриваючи віртуальний саміт, зазначив, що країни G20 взяли на себе зобов’язання невідкладно мобілізувати ресурси і пообіцяли надати понад
21 млрд доларів на підтримку глобальних зусиль у боротьбі з пандемією. Вони також схвалили надзвичайні заходи з підтримки економік шляхом вливання понад 11 трлн доларів. За його словами, зараз треба підтримати країни, що розвиваються, в тому числі, забезпечивши їм рівний доступ до вакцин, ліків, діагностики тощо, передає Укрінформ.

Між тим у Великій Британії оголосили про створення ще однієї вакцини, розробленої Оксфордським університетом. За інформацією вчених, вона зупиняє розвиток симптомів у 70 відсотків людей, інформує Бі-бі-сі. Це одночасно і успіх, і розчарування після того, як вакцини від Pfizer і Moderna показали ефективність на рівні 95%. Однак оксфордська вакцина значно дешевша, плюс її легше зберігати (не потрібна наднизька температура, як для німецької та американської). Тож її буде простіше доставляти в будь-який куточок світу.

Уряд Великої Британії попередньо замовив 100 мільйонів доз оксфордської вакцини, чого достатньо для імунізації 50 мільйонів осіб.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз може заплатити понад 10 мільярдів доларів за сотні мільйонів доз вакцин-кандидатів, які розробляють фармацевтичні компанії Pfizer/BioNTech і CureVac.