На знімку: Ірина Козлова (ліворуч) та Анна Жихарева-Толстик.

Залучити городян до поліпшення екологічної ситуації, донести до кожного думку про те, що цим займатися може кожен. Це стало основною метою підсумкового екофоруму освітньої програми Дніпра з екосвідомості.

Як зазначила фундаторка ГО «Національна асамблея культурного обміну» Анна Жихарева-Толстик, за три місяці в рамках програми відбулося 16 заходів різноманітного формату для залучення різних категорій населення. Це й висадження дерев, і збирання сміття, екскурсія на полігон, екохакатон, телемости з Канадою, Польщею, Францією й Німеччиною.

Ця просвітницька платформа покликана об’єднати екологічно обізнаних дніпрян, тих, хто працює для екології міста. На створеній платформі вони можуть спілкуватися й просувати екологічні проекти, які вже реалізують у Європі.

«У Дніпрі вже існує багато проектів і до нас із задоволенням долучаються підприємства. Важливо, щоб не тільки місцева влада давала поштовх, а й люди також докладали зусилля до поліпшення екологічної ситуації. Це так просто — хоча б не смітити. Сподіваємося, що проект розвиватиметься, і самі забруднювачі також приєднаються до нас і працюватимуть на благо міста», — каже начальник управління комунальної екології міськради Ірина Козлова.

Учасники форуму зазначили, що в місті вдалося реалізувати чимало екологічних проектів. Наприклад, створили сучасний полігон, де облаштували біогазову установку. Схожих в Україні лише 49, і завдяки їй вдається виробляти електро-енергію зі сміття. Крім контролю якості води, ґрунту, протягом року здійснюється екологічний моніторинг повітря.

«Дослідження такого масштабу не проводять в інших містах України. У Дніпрі його розпочали, зокрема й після численних звернень громадян. Велику кількість досліджень проводять у районі житлової забудови на межі санітарно-захисної зони промислових підприємств. Проект профінансовано з міського бюджету», — пролунало на форумі.

Місцевій владі, як правило, вдається знайти спільну мову із заводами й підприємствами щодо екологічного переоснащення. Як раніше повідомляла наша газета, відповідні меморандуми укладено із Придніпровською ТЕС, заводом «Потоки». Підприємства-забруднювачі вже встановили нові очисні фільтри. Переговори тривають й з іншими промисловими гігантами в Дніпрі. Також у місті обладнано нові контейнерні баки, їздять сучасні сміттєвози, закуплено машини для дезінфекції контейнерів.

Під час заходу було відзначено важливість освітньої галузі у формуванні екосвідомості. Адже екологічна культура формується з дитинства. Тому в навчальних програмах червоною лінією має проходити курс екосвідомості, і паралельно з теорією дітям необхідно прищеплювати й практичні навички.

Заступник начальника управління молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання міськради Анна Браткова навела приклад екологічної станції юних натуралістів на житловому масиві Таромському, де безплатно займаються майже сімсот дітей. Під час занять вони використовують практичні навички і вчаться мислити екологічно.

«Виховання екологічної свідомості в дітей є найважливішим завданням. Якщо не буде екологічної освіти — руйнуватимемо те, що залишилося. А маємо це зберігати й збагачувати. Нині існує багато сучасних трендів, і це потрібно використовувати», — додала Анна Браткова.

Важливим є й той факт, що до процесу долучаються й благодійні фонди. Так, фахівець доброчинної організації «Благодійний фонд «Карітас ДОНЕЦЬК» у місті Дніпрі Олена Деха зазначила, що в їхньому закладі є різні програми з урахуванням віку їхніх вихованців: «Наші підопічні — особи від шести до вісімнадцяти років, а також люди літнього віку: особи, які потребують опіки. Для цього використовуються різні програми. Наприклад, є швальня, де волонтери роблять екоторбинки, маски з екоматеріалів».

Під час форуму також нагородили понад вісімдесят активістів, які просували екологічний напрям у своїй безпосередній роботі.

Довідково

«Освітня програма Дніпра з екосвідомості — 2020» проводиться громадським об’єднанням «Асамблея культурного обміну Україна» за підтримки Дніпровської міської ради та освітньої платформи з урбаністики Terrain vague (Франція).

Фото прес-служби Дніпровської міськради.