Коли влада вдається до такого кроку, завжди очікуєш чогось неприємного та екстраординарного. І цього разу, на жаль, очікування виправдалися. Лише кілька днів тому прем'єр-міністр Бойко Борисов пообіцяв, що уряд не запроваджуватиме нових обмежень і заборон, але неодмінно посилить контроль за виконанням уже чинних. Однак, очевидно, після цього за вихідні ситуація настільки змінилася, що членам національного штабу, відповідальним за боротьбу з коронавірусом і здоров'я націй, довелося дезавуювати заяву прем'єра. 

Як зазначив міністр охорони здоров'я, за вихідні дні загальна кількість випадків зараження коронавірусом у країні зросла до 124 966, із них активних -- 83 671, у лікарнях перебуває 6 270 людей з діагнозом «коронавірус», 399 з яких -- у тяжкому стані в реанімації. Багато лікарень у невеликих містах уже переповнені й машини швидкої допомоги зустрічають табличками на прийомних відділеннях: «Вільних місць немає!» 

«Хоч би як добре була підготовлена наша система охорони здоров'я, вона вже не може витримати подібного напливу заражених коронавірусом. Не витримують лікарі й медичні сестри, які працюють без перепочинку», -- заявив міністр охорони здоров'я. Деякі лікувальні заклади майже щодня повідомляють про смерть не тільки пацієнтів, а й медиків. 

І якщо представники ресторанного й розважального бізнесу, молоді люди виступають проти нових обмежень, то «розум мені каже, що потрібно вводити нові заходи, ми не можемо дозволити собі втрачати ні молодих, ні людей похилого віку», наголосив міністр. Він повідомив, що винесе на обговорення уряду нові заходи, які мають почати діяти з 27 листопада. Це -- продовження терміну дії надзвичайної епідемічної обстановки (не плутати з надзвичайною ситуацією, яка запроваджується лише за згодою парламенту) до кінця березня 2021 року, припинення занять в університетах, школах, дитячих садках і яслах, як і всіх позакласних занять, заборона на проведення колективних спортивних заходів, конгресів, семінарів, конкурсів і всіх урочистостей приватного характеру, закриття дискотек, нічних клубів, припинення роботи ресторанів, барів, кафе, всіх непродовольчих магазинів, заборона на проведення будь-яких екскурсій.

За словами міністра, КПП на в'їзди до міста більше не встановлюватимуть, бо цей захід довів свою неефективність. «Ми не пропонуємо запровадження повного локдауну в країні, бо віримо: якщо разом пройдемо через ці обмеження, то результат буде видно через 20 і кілька днів. Очікується, що ці заходи дадуть перші результати, але не раніше, ніж за вісім днів. Разом ми переможемо», -- пояснив міністр Ангелов.

Ці заходи обговорюватимуть на черговому засіданні уряду, яке відбувається у середу. Якщо їх буде затверджено (в чому ніхто не сумнівається), то  почнуть діяти вже з п'ятниці, 27 листопада. Раніше прем'єр-міністр  Бойко Борисов повідомив, що невдовзі країна почне отримувати вакцини від COVID-19. За його словами, Європейська комісія вже підписала з чотирма фармацевтичними компаніями договори про постачання вакцини, готуються до підписання ще два договори. Частину з цих ліків отримає і Болгарія. Усі щеплення для громадян країни будуть безплатні й добровільні. Прем'єр звернув увагу на те, що перед вживанням вакцини пройдуть процес сертифікації в Європейському агентстві з ліків, тому відповідатимуть усім вимогам безпеки. «Вони допоможуть впоратися з пандемією і повернутися до нормального життя», -- переконаний глава уряду.  

Він висловив сподівання, що під час відеоконференції, яку організує Європейська Рада, всі країни домовляться про взаємне визнання PCR і антигенних тестів, що дозволить відновити вільне пересування людей. «Зараз важливо бути розумними й дисциплінованими. Ми розраховуємо на відповідальну поведінку громадян, тому продовжимо протистояти коронавірусу гнучкими заходами, хорошою організацією і контролем», -- запевнив болгар глава уряду.