В. о. Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.
 


Старший аналітик Громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев, народні депутати України Євгенія Кравчук, Кіра Рудик, журналіст Валерій Калниш.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

У рамках заходу відбулась дискусія щодо важливих питань політики рівності між жінками та чоловіками. Відкрили роботу форуму в. о. Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
«Політика в світі перестала бути суто чоловічою справою. Коли ми говоримо і ставимо за приклад іноземний досвід, мені б дуже хотілося, щоб ми помічали позитивні зміни і в Україні. У нас також є успіхи, якими треба пишатися і які варто визнавати», — наголосила в. о. Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Найголовніший успіх цього року, за її словами, попри всі побоювання і переживання, деякий скепсис і нерозуміння, які присутні в суспільстві, — гендерні квоти на місцевих виборах. І вони спрацювали. «За попередніми підрахунками, серед обраних на виборах 25 жовтня кандидатів 36% становлять жінки. В обласних радах — 27%, у районних — майже 34%. Партії-лідери за кількістю здобутих мандатів провели в місцеві ради від 34 до 40% жінок. Ми вперше поставили гендерну вимогу у виборчих списках, щоб 40% були представниками іншої статі. Вперше маємо досвід проведення місцевих виборів за такою квотою. Мені видається, що перший крок на цьому шляху видався правильним та результативним», — наголосила       О. Кондратюк, зауваживши, що такий успіх представництва жінок був би неможливим без активної позиції Українського жіночого конгресу.

Водночас в. о. глави парламенту відзначила роль політичних партій та парламенту як інституції, яка виступає джерелом цих самих змін. «Саме Верховна Рада задає нові стандарти рівних можливостей в законодавстві», — сказала вона, висловивши у цьому контексті слова вдячності міжфракційному об’єднанню «Рівні можливості». «Ми довго йшли до цього. Не одне скликання боролись за жіночі права в сесійній залі і поза нею. І те, що ми побачили за результатами місцевих виборів — наше спільне досягнення, яким варто пишатися», — наголосила Олена Кондратюк.

Проте, за її словами, далеко не все пройшло ідеально. Саме тому під час форуму обговорювались питання: Чому гендерна квота не спрацювала в окремих випадках? З якими стереотипами стикнулися жінки під час виборчої кампанії? Чому не всі партії зрозуміли, що залучати жінок до своїх виборчих списків та делегувати їх у місцеві ради — це найкраща інвестиція у власне політичне майбутнє? О. Кондратюк зауважила також, що обговорення потребує ще одне питання — що буде далі?

В. о. глави парламенту очікує, що отриманий жінками на місцевих виборах результат закладе підґрунтя для підтримки малого та середнього підприємництва, відповідального бізнесу, чутливого до рівності в прийнятті рішень, до більшої соціальної відповідальності.

«Сьогодні все більше українських жінок демонструють, що вони здатні приймати ефективні та відповідальні рішення не лише в політиці, а й в бізнесі», — наголосила вона, додавши, що нам потрібно домогтися більшої участі жінок у керівництві комерційних компаній, в управлінні та наглядових радах великих державних підприємств. Адже світова практика свідчить: що більше жінок залучено до ухвалення таких бізнес-рішень, то краще розвивається економіка країни, то більший відсоток зростання ВВП, то щасливішими є люди в країні.

У цьому контексті  О. Кондратюк зауважила, що нині багато жінок-підприємниць опинилися в дуже непростих умовах через пандемію. Тож маємо нагальну потребу допомогти цим жінкам знайти в собі сили, впевненість та енергію, аби втримати свою справу, переосмислити її і, можливо, дати бізнесу друге життя під час пандемії. Адже криза — це не лише труднощі й виклики, це — нові можливості.

У свою чергу Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (на знімку), зауваживши, що рівність є основою демократичного суспільства та запорукою його успішного розвитку, констатував: наша держава рухається цим шляхом. «За минулий рік Україна піднялась в індексі гендерного розриву на шість сходинок і посіла 59-те місце серед 153 держав. Це дуже хороший темп для України і він не зупиниться, адже наше суспільство не зупиниться у своїх прагненнях і цілях», — сказав він. 2020 рік, за словами прем’єра, став визначальним для забезпечення рівного права чоловіків і жінок у публічній політиці.

Водночас він нагадав, що цього року Президент підписав указ про невідкладні заходи із запобігання протидії домашньому насильству за ознакою статі. «Ми комплексно працюємо у цьому питанні», — наголосив він, додавши, що саме спільна робота держави та громадських організацій, представники яких є учасниками цього конгресу, є запорукою успішного вирішення несправедливості та проблем, які є в нашій країні.

Прем’єр подякував організаторам і спікерам за проведення такого важливого заходу. Адже з можливостей починаються реальні зміни.

Загалом робота форуму розрахована на два дні. Ключові дискусії першого дня Конгресу були присвячені підсумкам місцевих виборів в Україні, які вперше відбулись за новим Виборчим кодексом. Участь у дискусії взяли народні депутати Євгенія Кравчук («Слуга народу»), Кіра Рудик («Голос»), Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ірина Геращенко («Європейська солідарність») та Сергій Соболєв («Батьківщина»), Вікторія Глущенко (член ЦВК) та представники міжнародних організацій.

Другого дня зі спеціальним словом має виступити перша леді Олена Зеленська. Крім того, відбудеться телеміст між Києвом, Львовом та Маріуполем, під час якого вестиметься розмова про особливості регіональної політики і децентралізації з перспективи забезпечення рівних можливостей для жінок і чоловіків саме на місцевому рівні. Цього самого дня посли іноземних країн в Україні поділяться досвідом своїх держав щодо забезпечення політики рівності у складний час глобальних економічних змін та викликів пандемії.